----------------

 

Carti in site

 

--------------------

Ce se întâmplă astăzi în lume (V)

Următoarea etapă în impunerea urmăririi biometrice a consumatorilor

Mexic, Rusia, China, SUA

 

Episoadele anterioare

 

În 2018, băncile din Mexic se vor confrunta cu noi reglementări care le vor obliga să culeagă date biometrice (amprentele degetelor şi scanări de iris) de la toţi clienţii lor. De câte ori un client cere un împrumut pentru o casă sau maşină nouă, scoate bani dintr-un cont de salariu, cere un card de credit sau deschide un nou cont de depuneri, banca în cauză va trebui să solicite amprentele digitale ale clientului şi să compare acele amprente cu datele din baza de date a Institutului Electoral Naţional.

Sucursalele băncilor mondiale ca BBVA şi Citi sunt încântate de iniţiativă, susţinând că acest lucru le va ajuta să combată furtul de identitate. Majoritatea creditorilor importanţi din Mexic au căzut deja de acord să contribuie la alcătuirea unei baze de date biometrice unice, spune Marcos Martinez, preşedintele Asociaţiei Bancare din Mexic.

Scopul final este de a dezvolta un sistem de identificare unic care va funcţiona împreună cu programul naţional de identificare al guvernului, care este în stadiile finale de elaborare. Potrivit fostului secretar de finanţe şi credit public (în prezent candidat prezidenţial din partea partidului de guvernământ), Jose Antonio Meade, în vara anului 2018 toţi mexicanii vor avea un singur număr de identificare biometric.038. Ce se intampla astazi in lume V 1

Aceste evoluţii au loc rapid şi în tăcere. În acelaşi mod se procedează cu testarea programelor biometrice în prezent în toată lumea, de la râurile netrecute pe hartă din zonele de război de mult uitate până la metropolele agitate din Apus şi Răsărit, nimeni nefiind consultat pe parcursul procesului.

Majoritatea paşapoartelor naţionale de astăzi includ date biometrice. Permisele de conducere din SUA (care servesc în realitate drept cărţi de identitate) au deja date biometrice sau le vor avea în curând. Între timp, milioane – poate în curând miliarde – de oameni şi-au dat de bunăvoie amprentele digitale pentru a-şi debloca telefoanele inteligente şi alte dispozitive digitale. Cu alte cuvinte, noi deja renunţăm la datele noastre cele mai intime pentru a lucra, comunica, traversa graniţe sau a ne urca în avioane.

China a dus biometria la un nivel cu totul nou, folosind tehnologia de recunoaştere facială pentru a valida identităţi în aproape toate formele de tranzacţii, inclusiv folosirea hârtiei igienice în toaletele publice.

Ceea ce face ca programul biometric din Mexic să fie diferit de ceea ce se întâmplă în majoritatea celorlalte ţări este că reglementatorii financiari şi băncile particulare – şi nu guvernul – sunt cei care cer datele biometrice. Elaborarea unei baze de date biometrice unice care să fie folosită de bănci şi alte instituţii financiare ridică chestiuni grave privind securitatea financiară, ca şi cea a datelor.

,,Biometria este înşelătoare”, a declarat pentru WIRED Woodrow Hartzog, profesor asociat de drept la Universitatea Samford. ,,Datele biometrice pot fi grozave pentru că sunt cu adevărat sigure. Este greu de falsificat urechea, ochiul, mersul cuiva sau alte lucruri care fac un individ să fie identificabil în mod unic. Dar dacă o dată biometrică este furată, eşti terminat. Nu îţi poţi pune altă ureche”.

Din nefericire, aşa cum au arătat scurgerile recente de date, majoritatea bazelor de date rămân incredibil de vulnerabile. La furtul de date de anul acesta de la biroul de credit Equifax din SUA, datele personale care au fost furate au inclus nume, date de naştere, numere de securitate socială, numere de permise de conducere, numere de conturi bancare, numere de carduri de credit, informaţii despre ipoteci, şi date de istorie a plăţilor inclusiv către serviciile publice, furnizori de servicii wireless şi altele asemenea.

Prin astfel de furturi, datele sunt compromise, şi ele pot avea o valoare uriaşă în mâini greşite. Dar imaginaţi-vă ce s-ar fi putut întâmpla dacă baza de date ar fi inclus datele cele mai intime ale consumatorilor americani – trăsăturile biologice care îi fac unici ?

Dacă cel mai mare birou de credit pentru consumatori din SUA poate fi jefuit şi datele esenţiale a 143 milioane de consumatori americani pot fi furate cu o asemenea uşurinţă, care sunt şansele ca un eveniment similar sau chiar mai grav să se petreacă cu banca de date biometrice nou creată din Mexic ? Mexic nu duce lipsă de infractori întreprinzători cu o mulţime de fonduri disponibile cu care să angajeze hackeri mercenari talentaţi sau să obţină ajutor dinăuntru.

Hackerii caută deja modalităţi de a păcăli autentificarea biometrică. Cercetătorii au putut să intre în sistemul de identificare Touch ID al lui Apple doar cu o mică piesă de Play Doh.

Cel mai înfricoşător lucru cu privire la această competiţie nebună între corporaţii, bănci, companii de carduri de credit, guverne şi chiar unii consumatori de a adopta biometria nu este viteza cu care are loc – care este şi ea destul de înspăimântătoare –, ci lipsa totală a dezbaterii publice despre chestiunile spinoase pe care le generează. Printre acestea se numără ameninţarea la adresa intimităţii şi anonimităţii, faptul că folosirea informaţiilor despre părţile corpului uman este în mare măsură nereglementată (şi multe companii vor ca lucrurile să rămână aşa), natura în mod amăgitor publică a biometriei.

,,O parolă este inerent particulară”, afirmă Alvaro Bedoya, profesor de drept la Universitatea Georgetown. ,,Întreaga idee a parolei este că tu nu spui nimănui despre ea. Un card de credit este inerent particular în sensul că doar tu ai acel card de credit”.

Pe de altă parte, biometria este în mod firesc publică, susţine el. ,,Eu ştiu cum arată urechea ta, dacă mă întâlnesc cu tine, şi îi pot face o poză cu rezoluţie mare de la distanţă”, spune Bedoya. ,,Ştiu cum arată amprenta ta dacă bem ceva împreună şi tu îţi laşi amprentele pe sticla paharului”. Şi aceasta le face uşor de furat. Sau de urmărit.

Dar această fugă nebună după date biometrice a fost pusă deja în mişcare şi este foarte puţin probabil ca ea să fie oprită, deoarece guvernele, băncile şi corporaţiile care lansează preocupate astfel de programe vor fi cele care se vor bucura de imensele beneficii ale lor ...

 

* * *

 

Într-un mod uluitor de asemănător, începând din vara acestui an, Rusia urmează să iniţieze o bază de date biometrică pentru servicii financiare. Sistemul, deşi neobligatoriu, va extinde accesul la servicii bancare permiţându-le clienţilor să deschidă conturi fără să trebuiască să meargă la o sucursală bancară. Toate acestea sunt făcute într-un efort de a ,,digitaliza” serviciile financiare. Reglementatorul a notat că informaţiile vor fi stocate numai cu consimţământul persoanei.

Cu toate acestea, ceea ce va include baza de date biometrice este îngrijorător, pentru a nu spune mai mult. Baza de date biometrice va cuprinde imagini ale feţelor, mostre de voci şi, în cele din urmă, irisuri şi amprente.

Având în vedere furturile constante de date, inclusiv cel de la biroul de credit Equifax din SUA, care a fost ameninţat în septembrie să plătească în bitcoin sau altceva, a aduna toate detaliile de identificare fizică a unei persoane într-un singur loc este un scenariu de coşmar. Mai ales cu dezvoltarea folosirii datelor biometrice (amprente şi recunoaştere facială) pentru a debloca telefoanele celulare.

Imaginaţi-vă că cineva vă fură informaţia biometrică – ei au acum identitatea voastră deplină şi sunt liberi să intre în telefonul vostru şi alte servicii care folosesc amprenta şi faţa voastră, ca şi cum ei ar fi voi. Acest lucru permite şantajul cu accesul la toată informaţia, textele şi imaginile voastre particulare.

Este interesant şi cine se va ocupa de elaborarea acestei baze de date biometrice: compania Rostelecom deţinută de statul rus şi Sberbank PJSC. Preşedintele consiliului de la Rostelecom este Serghei Ivanov, un fost agent KGB care a fost şeful personalului preşedintelui Vladimir Putin până în 2016.

 

* * *

 

Rusia nu este singura ţară care plănuieşte să introducă o bază de date biometrice. China şi-a îndreptat de asemenea naţiunea către coşmarul lui George Orwell.

Ministerul Securităţii Publice al Chinei, care controlează baza de date, a adunat informaţii biometrice despre mai mult de 40 milioane de persoane, se afirma în 2015. Potrivit unei relatări publicate în 2017 de Organizaţia pentru Supravegherea Drepturilor Omului (Human Right Watch), ţara comunistă are cea mai mare bază de date din lume pentru informaţie ADN. În comparaţie cu aceasta, baza de date naţională pentru ADN a FBI are 12,7 milioane de infractori.

,,Colectarea în masă de ADN de către puternica poliţie chineză, căreia îi lipsesc protecţii de intimitate eficiente sau un sistem juridic independent, este un asalt perfect pentru abuzuri”, a spus Sophie Richardson, director pentru China al Organizaţiei pentru Supravegherea Drepturilor Omului. ,,China îşi duce sistemul orwellian la nivelul genetic”.

Un raport publicat anterior în decembrie 2017 de către grupul pentru drepturile omului a dezvăluit că a existat chiar un program care a adunat date biometrice – inclusiv amprente, scanarea irisului, grupa de sânge şi ADN – de la milioane de locuitori din 6 regiuni din Xinjiang în 2017, sub pretextul unui program gratuit de sănătate publică care oferea examinări fizice.

 

038. Ce se intampla astazi in lume V 2

iFlytek, una din companiile tehnologice de frunte din China în domeniul vorbirii inteligente şi tehnologiilor limbii, a încheiat un parteneriat cu Mellanox Technologies care-i va permite să dobândească un procent de 97% de recunoaştere vocală

 

Aceasta nu este totul. Potrivit organizaţiei, guvernul chinez adună chiar mostre ,,de voce” ale persoanelor pentru a înfiinţa o bază de date biometrice pentru voce la nivel naţional. Grupul a afirmat că autorităţile colaborează cu iFlytek, o companie chineză care produce 80% din tehnologia de recunoaştere a vocii din ţară, pentru a dezvolta un sistem pilot de supraveghere care poate identifica automat vocile urmărite în conversaţii telefonice.

,,Guvernul chinez a colectat probe de voce de la zeci de mii de persoane vorbind prea puţin despre programul sau legile care reglementează cine poate fi urmărit sau cum va fi folosită informaţia”, a spus Sophie Richardson. ,,Autorităţile pot abuza lesne de acele date într-o ţară care are o lungă istorie de supraveghere neverificată şi răzbunare împotriva criticilor”.

 

* * *

 

Şi în SUA, Departamentul Securităţii Interne (Department of Homeland Security, DHS) plănuieşte alcătuirea unei baze de date biometrice pentru recunoaştere facială pentru punctele de verificare de la frontieră şi crearea tehnologiei de recunoaştere avansată internă (Homeland Advanced Recognition Technology, HART) pentru a stoca identităţile a 500 milioane de oameni, inclusiv a multor cetăţeni americani în sistemul său.

Fără îndoială, această tehnologie de recunoaştere avansată va fi corelată cu sistemul de identificare de nouă generaţie (Next Generation Identification System, NGI) al FBI. FBI foloseşte sistemul pentru un număr de cazuri de infracţiuni, dintre care câteva sunt enumerate mai jos. Aşa cum prezintă în amănunt pe site-ul FBI:

 

- sistemul de poze interstatal conţine 23 milioane de poze frontale care pot fi folosite pentru identificarea suspecţilor fără intervenţie umană;

- depozitul pentru indivizi cu interes special permite agenţilor în domeniu să identifice rapid deţinuţi şi suspecţi criminali cercetând un depozit de persoane urmărite, subiecţi din registrul de infractori sexuali, terorişti cunoscuţi sau suspectaţi în mod potrivit şi alte persoane de interes special;

- sistemul naţional şi potenţial de amprente palmare este o bază de date adusă la zi a amprentelor palmare şi ale degetelor care poate fi accesat la nivel naţional;

- serviciul Rap Back anunţă agenţiile despre activitatea indivizilor după ,,procesarea iniţială şi reţinerea tranzacţiilor infracţionale sau civile”. Serviciul poate ,,anunţa agenţiile de activitatea ulterioară pentru indivizi înscrişi în serviciu;

- recunoaşterea irisului este ,,gândită să ofere agenţiilor de implementare a legii un nou instrument pentru a stabili rapid şi precis identitatea”.

 

Facebook a folosit multă vreme programe de recunoaştere facială pentru a-şi identifica utilizatorii care încărcau poze şi oferă recunoaşterea facială ca metodă de a verifica dacă un utilizator este cine spune că este.

Fundaţia Frontiera Electronică lucrează în prezent cu organizaţii aliate pentru a se opune cardurilor naţionale de identitate obligatorii şi bazelor de date biometrice. Potrivit site-ului său, există o listă tot mai mare de ţări care au introdus baze de date biometrice pentru identificare, inclusiv Argentina, Belgia, Columbia, Germania, Italia, Peru şi Spania.

Lista va include în curând Rusia, SUA şi alte ţări din Uniunea Europeană. Intimitatea va înceta să existe dacă lăsăm să se întâmple aceste lucruri şi va ajunge să fie un lucru de domeniul trecutului. Precum a spus Benjamin Franklin: ,,Cei care ar renunţa la libertatea esenţială pentru a dobândi o mică siguranţă temporară, nu merită nici libertate, nici siguranţă”.