----------------

 

Carti in site

 

--------------------

Homosexualitatea a ajuns la porţile Bisericii Ortodoxe (XIV)

 

Episodul anterior

 

Pelerinaje şi liturghii pentru catolicii LGBT

Există prelaţi care fac un pas şi mai departe în susţinerea homosexualităţii şi a primirii cuplurilor homosexuale în Biserică fără ca aceştia să renunţe la păcat. Spre deosebire de cei care, prin poziţia lor, sugerează sau recomandă clerului şi credincioşilor să susţină homosexualitatea, prelaţii mai îndrăzneţi participă direct la acţiuni pro-homosexuale, le sprijină, trimit mesaje de susţinere pentru diferite evenimente etc.

Un astfel de exemplu este Arhiepiscopul Joseph Tobin de Newark, New Jersey, numit recent cardinal de Papa Francisc. El are o turmă de milioane de credincioşi în zona metropolitană New York, unde se află şi o universitate catolică importantă.

În mai 2017, cardinalul a susţinut personal ,,un pelerinaj şi liturghie LGBT la Catedrala Sfânta Inimă din Newark, New Jersey”. Potrivit unui fluturaş, pelerinajul şi liturghia ,,au loc cu binecuvântarea şi cele mai bune urări ale cardinalului Joseph Tobin, arhiepiscop de Newark”.109. Homosexualitatea a ajuns la portile BO XIV 1

Înainte să aibă loc, evenimentul a fost puternic mediatizat, cardinalul transmiţând următorul mesaj: ,,Sunt încântat că voi şi fraţii şi surorile LGBTQ plănuiţi să vizitaţi frumoasa noastră catedrală. Veţi fi extrem de bine primiţi !”

Pe 21 mai 2017, cardinalul Tobin i-a întâmpinat personal pe homosexuali în Catedrala Sfânta Inimă şi a rostit un cuvânt de bun venit (foto). Apoi, preotul Francisc Gargani asistat de un diacon al arhiepiscopiei a săvârşit liturghia în prezenţa episcopului Cruz, parohul catedralei. Mai mulţi preoţi din diferite ordine şi episcopii au slujit împreună cu Gargani.

Pelerinajul la catedrală a fost organizat de Arhiepiscopia Newark în colaborare cu grupul Interfaith Collaborative, grup care reprezintă 15 parohii catolice din zona New York, New Jersey, Connecticut care au programe pentru homosexuali. Acest grup ,,încurajează dialogul pentru a promova modele eficiente de slujire pentru LGBT”.

Într-un articol despre pelerinajul de la catedrală, preotul Alexander Santora din arhiepiscopia Newark nota: ,,Papa Francisc a deschis o nouă eră întâmpinându-i pe homosexuali când a rostit întrebarea retorică: ‘Cine sunt eu să judec ?’. Şi mirenii, călugării, diaconii, preoţii, episcopii şi acum chiar cardinalii o duc la un nou nivel de acceptare”.

 

Din ce în ce mai pe faţă …

Astfel de declaraţii şi manifestări nu au loc numai în Statele Unite ale Americii sau Canada. Un ierarh care se află întru totul pe linia susţinerii integrării păcatului homosexualilor în Biserica Catolică este Arhiepiscopul Charles Scicluna de Malta.

În Insula Malta există grupul homosexual Drachma LGBTI care duce campanii pentru ca Biserica Catolică să accepte căsătoria homosexuală, homosexualitatea şi adopţia de copii de către cuplurile homosexuale. Mai mult, acest grup se consideră ,,catolic”, fiind alcătuit în mare parte din catolici disidenţi faţă de învăţătura catolică. Ce face în această situaţie conducătorul Arhiepiscopiei de Malta ? Se opune grupului, prezintă învăţătura creştină autentică ?

Nu. Arhiepiscopul şi-a dat acceptul ca grupul să acţioneze neoficial în Arhiepiscopia de Malta, să se întrunească în parohii catolice, mânăstiri şi capela catolică a singurei universităţi catolice a insulei. Mai mult, el susţine grupul şi activităţile lui; în 2014 a săvârşit personal o liturghie organizată cu ajutorul grupului cu scopul de ,,a pune capăt homofobiei”.

Grupul Drachma a afirmat despre eveniment: ,,Comunitatea Drachma speră că această celebrare poate servi ca un mesaj limpede împotriva tuturor formelor de homofobie şi transfobie din societatea noastră. Această liturghie demonstrează de asemenea că este posibil ca persoanele LGBTI să-şi integreze deplin sexualitatea cu spiritualitatea”.

În 2016, arhiepiscopia a găzduit pe propriul site o ştire privind o nouă întâlnire a arhiepiscopului cu reprezentanţii grupului Drachma. Aceştia i-au prezentat lui Scicluna noua carte pro-homosexuală a grupului intitulată Copiii noştri. Prelatul a numit cartea ,,un instrument de ajutor pentru părinţii copiilor LGBTI”.

Drachma foloseşte reţelele de socializare pentru a-şi promova întrunirile din spaţiile catolice sacre. În mai 2017, grupul a postat pe pagina sa de Facebook o poză de la o rugăciune făcută într-o capelă catolică pentru a pune capăt 109. Homosexualitatea a ajuns la portile BO XIV 2,,homofobiei”. În poză este un altar catolic împodobit cu lumânări şi o statuie a Fecioarei Maria. Altarul a fost învelit într-un steag curcubeu, simbolul mişcării LGBT (foto).

Într-un interviu acordat în februarie 2016 publicaţiei One News Malta, coordonatorul grupului Drachma, Christopher Vella a apărat poziţia grupului faţă de moralitatea sexuală catolică. ,,Cred că sexualitatea mea ca persoană homosexuală, bisexuală sau care are orice altă sexualitate pe care o puteţi menţiona, este cât se poate de firească şi naturală. Cu alte cuvinte, dacă natura mea este homosexuală, dacă natura mea este bisexuală, dacă natura mea este transsexuală, aceasta este natura mea şi în acest fel pot eu să iubesc”, a declarat el.

Întrebat cum pot rămâne credincioşi învăţăturii morale a Bisericii catolicii homosexuali care aparţin grupului, Vella a răspuns că homosexualii au o ,,responsabilitate” de a ,,dialoga” cu Biserica pentru a o ajuta să găsească ,,încet-încet” ,,echilibrul” în învăţăturile ei morale. ,,Alegi să iubeşti o persoană cu toată dragostea. Nu doar sexul, ci sexul împreună cu relaţia. Spun chiar că o relaţie între doi bărbaţi sau două femei poate fi o relaţie minunată, şi chiar spirituală, sfântă ...”.

De ce nu este oare o surpriză că Arhiepiscopul Charles Scicluna de Malta susţine grupul Drachma ? Deoarece el însuşi nu este de acord cu învăţătura catolică despre homosexualitate. În 2016, când a început să se pună problema legalizării căsătoriei homosexuale, arhiepiscopul Scicluna a declarat pentru Malta Indep că uniunile civile homosexuale sunt ,,un serviciu pentru demnitatea acestor oameni”. ,,Cred că trebuie să susţinem legea care dă partenerilor homosexuali demnitatea şi protecţia lor socială”, a afirmat el în interviul din 19 martie 2016.

În acelaşi chip a reacţionat ierarhul când un grup de credincioşi catolici conservatori din Malta a publicat o reclamă cât o pagină într-un ziar maltez de largă circulaţie, în care apărau căsătoria împotriva ,,căsătoriei homosexuale nefireşti”. Arhiepiscopul împreună cu Episcopul Mario Grech de Gozo au criticat reclama ca fiind ,,propagandă” şi au afirmat că ,,nu au nici o legătură cu grupul”. ,,Arhiepiscopia de Malta afirmă categoric că, în timp ce respectă dreptul la libertatea de expresie a fiecărei persoane sau a oricărei alte organizaţii, nu este în nici un fel implicată în propaganda făcută de grupul Catolici Maltezi Uniţi pentru Credinţă”, scria pe site-ul arhiepiscopiei pe 23 mai 2017.109. Homosexualitatea a ajuns la portile BO XIV 3

În reclama alcătuită de credincioşii catolici se notează: ,,Este homosexuală. Dar nu este căsătorie. Toate relaţiile contează. Dar nu toate relaţiile sunt căsătorie”.

 

Catedrala catolică - ultimul loc de cucerit

Tot pe meridianele europene, pe 24 iunie 2017, oraşul ‘s-Hertogenbosch (prescurtat Den Bosch) din sudul Olandei a fost ales să găzduiască ,,Sâmbăta roz” a Olandei. Capitala provinciei catolice istorice Brabantul de Nord a anunţat că va primi persoane LGBT din toată ţara şi din străinătate cu un eveniment în premieră: în Catedrala Sfântul Ioan Evanghelistul se va organiza o slujbă ecumenistă de rugăciune la care va lua parte însuşi episcopul Gerard de Korte.

,,Roze Zaterdag” – ,,Sâmbăta roz” este versiunea olandeză a paradelor Gay Pride, care cuprinde inclusiv o paradă cu îmbrăcăminte şi atitudini provocatoare. Evenimentul s-a născut din marşurile de protest organizate de homosexuali în 1979 împotriva învăţăturilor ,,anti-homosexuale” ale episcopului Johannes Gijsen de Roermond, care era la acea vreme unul dintre puţinii episcopi conservatori din ţară.

Odinioară, ,,Sâmbăta roz” din Den Bosch era un eveniment menit a face presiuni pentru drepturile homosexualilor. Astăzi însă, în Olanda extrem de progresistă, homosexualii au puţine de cerut şi evenimentul a devenit mai mult unul festiv. Ziua oficială începe întotdeauna cu o slujbă ecumenistă, dar până acum aceasta nu a avut loc niciodată într-o biserică catolică, cu atât mai puţin o catedrală. Jurnaliştii au comentat că, poate, era ultimul loc care trebuia cucerit ...

Alegerea catedralei din Den Bosch – rodul a 2 ani de discuţii cu clerul local şi reprezentanţii altor confesiuni care iau parte – este una simbolică. Pe de-o parte, vechea catedrală ,,Sint Jan” a fost centrul vieţii catolice din Den Bosch încă din Evul Mediu şi este un loc de pelerinaj marian, fiindcă aici se află o statuie făcătoare de minuni a Fecioarei Maria care este cinstită încă şi astăzi.

Pe de altă parte, în 2010, la un eveniment legat de carnavalul de dinainte de post, parohul catedralei, Geert-Jan van Rossum a refuzat să dea împărtăşanie unui homosexual declarat ,,prinţul carnavalului”, stârnind furia activiştilor homosexuali.

Între timp, Geert-Jan van Rossum a fost ‘convertit’ şi el este cel care a negociat organizarea evenimentului în catedrală. El personal îi va primi pe participanţi şi va avea rolul principal în celebrare, înconjurat de pastori şi pastoriţe protestante, inclusiv un pastor homosexual care va vorbi în cursul ceremoniei.

Purtătorul de cuvânt al episcopului Gerard de Korte, Joos Goes, a declarat pentru gay.nl, că episcopul vrea ca Biserica Catolică să fie o ,,instituţie deschisă şi primitoare”. ,,Învăţătura Bisericii nu se schimbă”, a spus Goes, continuând: ,,Înţelegem că oamenii se pot simţi excluşi şi dezamăgiţi de Biserică, dar credem că oricine ar trebui să găsească un loc în comunitatea credincioşilor. Subiecte ca orientarea sexuală se ciocnesc cu învăţătura Bisericii, dar în practică nu este adesea mare lucru. Azi, există deja homosexuali care sunt membri fericiţi ai unei parohii”.

Când de Korte a fost înscăunat, el a citat foarte mult din cuvintele Papei Francisc, cerând o Biserică ,,pregătită să fie murdară” şi să fie ,,punţi, nu ziduri”.

Cu toate acestea, într-o scrisoare dată publicităţii pe 15 iunie, episcopul Gerard de Korte anunţă că nu va participa la celebrarea pro-homosexuală. De asemenea, ceremonia a fost mutată din catedrala catolică istorică din oraş în principala biserică protestantă, unde urmau să participe 3 pastori protestanţi dintre care 2 femei în colaborare cu cele 10 confesiuni creştine care au trimis reprezentanţi. Din partea catolică a fost prezent cel puţin parohul catedralei, Geert-Jan van Rossum.

Însă prelatul catolic nu a renunţat la hotărârea de a-i primi pe homosexuali în catedrală pentru că a realizat că nu se cuvine, ci ca urmare a presiunilor unei mari părţi a clerului şi a protestelor şi zecilor de scrisori primite de la credincioşii catolici. În scrisoarea sa, episcopul afirmă că ,,a trecut printr-una din cele mai dificile perioade din viaţa lui” şi că consideră un ,,eşec” faptul că nu a reuşit să-i convingă pe preoţi şi credincioşi de intenţiile sale ,,curate”. Dar, pe parcursul scrisorii, el repetă ideea că ,,dialogul dintre Biserica noastră şi comunitatea homosexuală trebuie să continue” şi insistă că ,,toţi, oricare ar fi orientarea lor, ar trebui să găsească cordialitate, securitate şi prietenie în Biserică” şi îi mustră pe catolicii care nu îi înţeleg poziţia.

În plus, scrisoarea sa este străbătută de ideea extrem de nocivă introdusă de Papa Francisc şi acoliţii lui, potrivit căreia trebuie făcută o distincţie între învăţătură şi grija pastorală: ,,Fiecare episcop ca şi fiecare preot nu este numai învăţător, ci şi păstor. El cunoaşte tensiunea dintre învăţături şi viaţă, mai ales în domeniul sexualităţii. Idealul bisericesc şi realitatea nesupusă se ciocnesc regulat. Face parte din înţelepciunea pastorală a nu folosi învăţăturile Bisericii ca pe un băţ cu care să baţi, ci ca pe un toiag cu care să însoţeşti”. Este o capcană subtilă prin care învăţătura este ocolită, păcatul este introdus pe uşa din dos, iar Mântuitorul nu mai este privit decât ca fiind milostiv, uitând cu totul că este şi Judecător drept.

Presa olandeză şi organizaţiile homosexuale au primit extrem de prost decizia episcopului de Korte. Poate, peste un an sau doi, vor reuşi totuşi să cucerească ultimul loc ...

 

Adrian Popovici

 

Surse
- 24 aprilie 2017, New Jersey cardinal welcomes gay activists to his cathedral
- 9 mai 2017, Francis-appointed cardinal ‘delighted’ at ‘LGBT pilgrimage’ to his Cathedral
- 26 mai 2017, Francis-appointed Cardinal personally welcomes ‘LGBT Pilgrimage’ to cathedral
- 5 iunie 2017, Sacrilegious: Pro-gay group in Malta archdiocese uses rainbow flag as altar cloth
- 6 iunie 2017, Malta archbishop defends gay civil unions as a ‘service to the dignity of these people’
- 5 iunie 2017, Catholic cathedral welcomes ‘Pink Saturday’ gay pride gathering with bishop’s blessing
- 19 iunie 2017, Dutch bishop cancels ecumenical ‘Pink Saturday’ service in cathedral after criticism