August 2012

Maica Domnului apără Mânăstirea Hilandar de incendiul devastator

 

Pe 8 august 2012, a izbucnit un incendiu în vasta zonă împădurită Monoxilitis din Muntele Athos, situată în apropierea Mânăstirii Hilandar. Acesta a fost favorizat de seceta prelungită din regiune şi căldura excesivă care a uscat vegetaţia. Cele câteva puncte în care au izbucnit incendii de vegetaţie s-au transformat în focare care au pârjolit totul în calea lor. Autorităţile greceşti au trimis 9 pompieri însoţiţi de 3 utilitare şi 2 avioane pentru stingerea acestor focare.

În primele ore de la declanşarea incendiului, Mânăstirea Hilandar nu a fost ameninţată de flăcări. Însă din seara zilei de 9 august, din cauza vântului puternic şi a direcţiei sale nefavorabile, focul s-a extins, mutându-se cu 1,5 km către Hilandar. Frontul focului a ajuns la peste 4 km depărtare şi a început să se deplaseze cu repeziciune către lăcaş.Stiri 72 1

Pe 10 august, Serbia a trimis 49 pompieri cu 4 utilitare şi alte vehicule operaţionale. Muncitorii din cadrul Mânăstirii Hilandar au lucrat, cu toată mecanizarea disponibilă, pentru extinderea centurilor protectoare de incendiu din pădure, pentru a împiedica răspândirea focului.

Focul s-a apropiat şi de Uranopolis, oraşul de la baza peninsulei monahale, fiind acoperit de un nor imens de fum, care a îngreunat orice activitate. Mii de turişti şi pelerini şi-au amânat vizita în aceste locuri. Tot pe 10 august, în Uranopolis, la solicitarea vice-guvernatorului regiunii Halkidiki, Secretariatul General pentru Protecţie Civilă a declanşat starea de urgenţă, fiind evacuate mai multe case şi hoteluri; persoanele în vârstă, copiii şi cei cu probleme respiratorii au părăsit localitatea din cauza fumului dens, localitatea în sine neaflându-se însă într-un pericol imediat.Stiri 72 2

Pompierii sârbi s-au alăturat colegilor lor greci şi bulgari în lupta împotriva flăcărilor, eforturile lor fiind îngreunate de vântul puternic. Autorităţile au cerut şi ajutorul armatei greceşti; corpul al III-lea al armatei a fost pus în stare de alertă, iar comandantul acestuia, dl. Basiakoulis, însoţit de infanterişti, a ajuns în zonă. Efectivele de pompieri au ajuns la peste 183 oameni cu 55 maşini speciale, 40 infanterişti, 4 elicoptere, 9 avioane, şi alte vehicule. La operaţiuni au luat parte şi grupuri de voluntari din Thessaloniki.

Frontul focului a ajuns să se întindă pe 25 km şi forţele întărite ale pompierilor au făcut eforturi supra-omeneşti cu mijloace terestre şi aeriene pentru a opri extinderea incendiilor. Direcţia Generală de Poliţie a provinciei Macedonia Centrală a emis un comunicat cerând cetăţenilor să nu îngreuneze circulaţia utilitarelor de pompieri: ,,Din cauza incendiului izbucnit în regiunea împădurită a Sfântului Munte Athos şi care se îndreaptă către Uranopolis-Halkidiki, în mod preventiv, se solicită cetăţenilor să nu circule spre Uranopolis şi să nu-şi lase vehiculele de-a lungul drumului, pentru a nu împiedica circulaţia şi activitatea utilitarelor de pompieri”.Stiri 72 3

Însă, la Hilandar, eforturile pompierilor păreau zadarnice, iar situaţia era considerată critică. Unul din reprezentanţii autorităţilor pentru situaţii de urgenţă a declarat că intensitatea şi viteza focului întrec cu mult puterea pompierilor de a-i limita răspândirea. În cursul zilei de sâmbătă, 11 august, frontul incendiului a ajuns la 1,3 km de mânăstire, aceasta fiind aproape înconjurată de flăcări.

Pe lângă mijloacele omeneşti puse în joc pentru stingerea incendiului, monahii atoniţi au alergat la milostivirea lui Dumnezeu şi a Maicii Sale. La Mânăstirea Hilandar, s-au ţinut slujbe neîncetate pentru izbăvirea de foc şi revărsarea milei lui Dumnezeu. Sâmbătă, obştea mânăstirii împreună cu stareţul Meftodie a ieşit în procesiune până aproape de linia focului, unde s-a săvârşit slujba de sfinţire a agheasmei. Ei au purtat în procesiune icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului ,,Izbăvirea de întristare”, care nu a ars în marele incendiu al Hilandarului din 1722, o copie a icoanei Maicii Domnului cu trei mâini, în care este încastrat un fragment din Crucea Mântuitorului, precum şi sfintele moaşte ale mânăstirii. O procesiune similară a avut loc pe celălalt ţărm al Muntelui Athos, săvârşită de monahii de la Mânăstirea bulgară Zographou, care era de asemenea ameninţată de flăcări.

Sâmbătă noapte, în jurul orelor 23, norii au întunecat cerul deasupra zonei cuprinse de flăcări şi a izbucnit o ploaie torenţială care a ţinut ore în şir. Această ploaie, asemănată cu un ,,potop” de martorii oculari, a stins focarul principal al incendiului care ameninţa Mânăstirea Hilandar.Stiri 72 4

Ştirea este relatată de agenţiile de ştiri greceşti Agioritikovima şi Romfea, care au stat de vorbă cu monahii şi pompierii din zonă. Aceştia toţi au vorbit fără ezitare despre intervenţia Maicii Domnului în stingerea incendiului. Guvernatorul Muntelui Athos, Aristos Kasmiroglu, a declarat, la rândul său, că ,,ploaia a fost salvatoare”. Trebuie notat că Institutul Naţional de Meteorologie nu a prevăzut această furtună.

Ploaia a continuat să cadă cu intermitenţă în tot cursul nopţii. Potrivit pompierilor, incendiul a scăzut şi nu mai erau fronturi active, însă ei au continuat să opereze pe teren în părţile inaccesibile ale Sfântului Munte, inspectând zonele care fumegau încă, pentru a stinge ultimele focare. Potrivit unui prim bilanţ al incendiului, au ars peste 4.000 hectare de pădure şi plantaţii, care aparţineau în principal Mânăstirii Hilandar.

Să ne amintim că în noaptea de 3 spre 4 martie 2004, Mânăstirea Hilandar a suferit un incendiu devastator, care a distrus aproape trei sferturi din edificiul lăcaşului. Atunci, focul a cuprins chiliile călugărilor, zona rezervată musafirilor, 4 paraclise cu fresce nepreţuite din secolele XVI-XVIII şi sectorul administrativ, şi s-a oprit ca prin minune la porţile bisericii centrale. Biblioteca ce adăposteşte un mare număr de cărţi rare, manuscrise decorate cu miniaturi şi documente vechi a scăpat neatinsă de foc.

 

Surse

1. http://acvila30.wordpress.com, 9 august 2012, ,,Alarmă în legătură cu incendiul din Sfântul Munte Athos”

2. http://hilandar.org, 10 august 2012, ,,Large forest fires near Hilandar”

3. www.spc.rs, 12 august 2012, ,,Fire extinguished – rain fell after the procession and the moleben”

4. www.johnsanidopoulos.com, 12 august 2012, ,,Miraculous Intervention of the Panagia During Mount Athos Fire”

5. www.orthodoxie.com, 13 august 2012, ,,L’incendie qui menacait les monasteres athonites de Chilandar et Zographou a ete arrete par une pluie torrentielle”

6. http://sfantulmunteathos.wordpress.com, 13 august 2012, ,,Minunea săvârşită de Maica Domnului în stingerea focului din Sfântul Munte”

 

Ioan Palea

 

Articol apărut în ,,Catacombele Ortodoxiei”, nr. 71/iulie-august 2012