ŞTIRI


Descoperirea secolului

Papa a declarat de curând la Vatican că ,,satana a fost biruit pentru totdeauna încă de acum 2000 de ani” şi că mai rămâne lupta de zi cu zi împotriva răului care ,,îţi cere să te păzeşti mereu şi să fii tot timpul gata”. Mai mult, ,,Iisus l-a înfrânt definitiv pe satan şi ne-a scăpat de frică. Dacă biruinţa asupra răului a venit prin Iisus, noi trebuie să acceptăm fără rezerve biruinţa proprie”. Aşadar, acum 2000 de ani, Hristos ne-a adus mântuirea eliberându-ne din robia diavolului. E terifiantă tendinţa de azi de a nega puterea şi chiar existenţa vrăjmaşului, căci nu poţi lupta cu cineva pe care nu îl cunoşti.


Pocăinţă neaşteptată

În 1997, ca urmare a stabilirii relaţiilor diplomatice cu Sfântul Scaun, Israelul a acordat instituţiilor religioase sau caritabile catolice din Israel autonomie în relaţiile interne şi aplicarea dreptului internaţional în relaţiile externe. La 4 decembrie, Congresul Mondial Evreiesc a dat publicităţii documente privind activităţile financiare ale Vaticanului în timpul celui de-al II-lea război mondial, criticând Sfântul Scaun.

Cu toate acestea lucruri, la 23 decembrie 1997 în grădinile Vaticanului a fost aprinsă prima din cele 8 lumânări de Hanuka – sărbătoare evreiască ce evocă victoria maccabeilor asupra elenilor în anul 165 î.Hr.. În acel an, Hanuka ,,aproape că a coincis cu sărbătoarea creştină a Naşterii Domnului”.

În 1998, Biserica Catolică a cerut iertare pentru comportamentul unora dintre membrii săi faţă de evrei, în timpul războiului. Mai mult, anul acesta, la cererea papei, Vaticanul a programat ,,într-un spirit de pocăinţă” un nou simpozion pe tema antisemitismului. Mâine-poimâine, Sfântul Scaun o să ceară iertare evreilor că L-au răstignit pe Hristos … Mâine-poimâine se vor întoarce la Legea Veche în aşteptarea lui Mesia …


Catolicul derutat

La New York a avut loc al VI-lea simpozion dedicat teologului român Dumitru Stăniloae, cu tema ,,Moştenirea teologică a părintelui Dumitru Stăniloae şi actualitatea sa ecumenică”. Preotul dr. Ronald Robertson, director asociat la Secretariatul pentru Probleme Ecumenice şi Interreligioase al Conferinţei Naţionale a Episcopilor Catolici din America s-a exprimat astfel: ,,Vorbind ca un catolic … când citesc descrierea făcută de părintele Dumitru Stăniloae teologiei catolice, rareori recunosc propria mea credinţă. Recunosc mult mai mult din propria mea credinţă atunci când el descrie teologia ortodoxă”. Au trecut catolicii în secret la Ortodoxie şi se sfiesc să mărturisească ?


Religie şi politică

Şi în acest an de praznicul Adormirii Maicii Domnului, au avut loc incidente între ortodocşi şi greco-catolici. Cele mai grave s-au petrecut la Mânăstirea Nicula, unde partea greco-catolică a revendicat biserica mare a mânăstirii. Astfel de incidente nu au mai avut loc din anul 1991. În ciuda acestor divergenţe, unii politicieni nu au pierdut ocazia de a face campanie electorală, dând autografe pe iconiţe cu Maica Domnului şi oferind oamenilor un spectacol jalnic. Era oare acolo şi călugărul Vasile ?


Gloria creştinătăţii

La 15 iulie 1999 s-au împlinit 900 de ani de la cucerirea Ierusalimului de către cruciaţi. Publicaţia ,,Corespondance europeene” marchează evenimentul ca fiind ,,rodul unui efort nemaiauzit, o mărturie a credinţei profunde şi a marii solidarităţi a oamenilor din acea vreme”, şi ,,chiar dacă a fost într-o oarecare măsură pătată de excesele oamenilor ea rămâne o glorie a creştinătăţii” . Care glorie ? Ce glorie ? A cui glorie ?


Sfinţii timpurilor moderne

De la începutul pontificatului său, Papa Ioan Paul al II-lea a canonizat 283 de persoane, mai mult decât toţi predecesorii săi din acest secol. Iar pentru a susţine această ,,avalanşă de sanctificări”, Vaticanul a simplificat criteriile de canonizare: astfel, nu mai este nevoie decât de două minuni pentru a fi declarat sfânt, iar în unele cazuri de niciuna ! A fost redusă şi perioada de la moarte după care se începe ,,procedura de sanctificare”. Ultimele persoane propuse pentru canonizare sunt un frizer din New York, un carabinier italian şi un fiu de samurai convertit.


Unii da, alţii ba

De praznicul Adormirii Maicii Domnului, la biserica din comuna Ardud, judeţul Satu-Mare, a avut loc un incident între comunităţile ortodoxă şi greco-catolică. Conflictul a fost generat de faptul că în luna ianuarie 1999, unul dintre cei doi preoţi ortodocşi din localitatea în totalitate ortodoxă a hotărât să ,,revină împreună cu o parte din localnici la Biserica Română Unită cu Roma, căreia i-au aparţinut părinţii lor”. Să credem oare că s-a hotărât brusc, acum după 10 ani de libertate religioasă, să treacă la religia ,,părinţilor săi” ? Cum respectă Biserica Catolică înţelegerile semnate cu Biserica Ortodoxă prin care se interzice prozelitismul pentru a fi protejate teritoriile celorlalte culte ? Iar comunitatea greco-catolică din Baia-Mare a primit aviz de construcţie pentru o biserică ,,chiar sub streaşina” unei noi biserici ortodoxe a cărei fundaţie a fost turnată în 1990. Uni(aţi)i sunt mai egali în drepturi ca alţii …


Articol apărut în ,,Catacombele Ortodoxiei”, nr. 5/august 1999