Noiembrie-decembrie 2000

Ştiri pe scurt

 

Jucării cu suflet

La sfârşitul lunii noiembrie, prim-ministrul francez, Lionel Jospin, a anunţat autorizarea cercetărilor pe embrionii umani pentru ,,ameliorarea tehnicilor de procreare asistată medical” şi ,,descoperirea unor noi tratamente”, clonarea umană rămânând însă strict interzisă. Jospin a subliniat că autorizarea cercetării se referă doar la ,,embrionii supranumerari în prezent congelaţi, care fac obiectul unei abandonări a proiectului parental şi nu au un cuplu de primire”.

În această eră a progresului ştiinţific, dar a răcirii inimii omului, embrionii umani, purtători de suflet, sunt ţinuţi la congelator sau eventual abandonaţi dacă ,,părinţii” acestora s-au răzgândit asupra intenţiilor lor. Cazul lor este mai simplu decât al copiilor abandonaţi: ei sfârşesc în laboratoarele de cercetare pentru a servi la descoperirea unor noi tratamente sau la ameliorarea metodelor de naştere.

 

Exploatarea animalelor după bunul plac

Pe data de 3 decembrie 2000, Institutul Roslin din Edinbourgh, unde a fost clonată oaia Dolly, împreună cu laboratorul american de biotehnologie Viragen au anunţat un nou succes în domeniul clonării: găinuşa Britney, ale cărei ouă ar putea servi la fabricarea unor medicamente împotriva cancerului. Britney reprezintă o realizare a unei noi ramuri a biotehnologiei, numită Pharming, ce deschide perspective spectaculoase în industria medicamentelor, ocupându-se cu introducerea anumitor gene umane în genomul animal pentru ca acestea să ,,producă” medicamente în cantitate mare, fără un cost prea ridicat. Astfel, în urmă cu 4 ani a fost clonată o vacă în laptele căreia există o proteină numită lactoferină ce întăreşte sistemul imunitar al pacienţilor bolnavi de cancer sau SIDA, pentru ca ulterior să fie clonate oi al căror lapte conţine diferite proteine folosite în tratarea anumitor boli.

În cazul lui Britney, în albuşul ouălor sale se află o proteină care ar urma să fie folosită ca bază pentru noi medicamente împotriva cancerului. Această proteină foarte scumpă era, până în prezent, produsă doar în laborator şi în cantităţi mici. Se pare că omul nu încetează să se folosească de animale pentru a-şi împlini, fără scrupule, dorinţele mai mult sau mai puţin justificabile prin acţiunile sale. În plus, aceste demersuri ale ştiinţei sunt o nouă dovadă că omul contemporan luptă să iasă de sub oblăduirea dumnezeiască pentru a-şi scrie propriul destin după voia sa.

 

Societate matură

Camera inferioară a Parlamentului Olandei a adoptat, la sfârşitul lunii noiembrie, o lege care prevede legalizarea eutanasiei. Înainte de a intra în vigoare, legea are nevoie de aprobarea Camerei superioare a Parlamentului, care pare a fi, în acest moment, doar o formalitate. Conform noii legi, pentru a fi eutanasiat, un pacient trebuie să sufere de o boală cumplită şi de dureri insuportabile, să fi cerut în mai multe rânduri ajutor pentru a se sinucide şi să fi consultat un al doilea medic. În cazul în care aceste criterii sunt întrunite, atunci pacientul poate fi asistat medical în sinucidere de către o echipă medicală.

Ca urmare a faptului că legea votată nu stipulează dacă suferinţa pacientului trebuie să fie de ordin fizic - ceea ce transformă trauma mentală într-o condiţie suficientă pentru solicitarea eutanasiei - şi nici nu prevede ca boala să fie într-un stadiu terminal, urmează a fi înaintat un amendament prin care să se definească foarte clar ce înseamnă ,,suferinţă insuportabilă”. În acest context, ministrul olandez al Justiţiei, Benk Korthals, a afirmat: ,,O lege potrivit căreia unei persoane aflate pe moarte, care nutreşte dorinţa de a-şi pune capăt zilelor, i se acordă acest drept, îşi are locul într-o societate matură”. Matură din ce punct de vedere ? Al morţii ?

 

Eutanasiere prin toate mijloacele

Începând din 17 decembrie 2000, cotidianul american ,,The Washington Post” a lansat un serial şocant cu titlul ,,Vânătorii de trupuri”, ce prezintă fenomenul recrutării de cobai umani de către marile companii farmaceutice ale lumii din rândul cetăţenilor săraci din Europa de Est, Africa, America Latină şi ţările fostei Uniuni Sovietice. Uneori de bunăvoie, alteori fără a-şi exprima explicit consimţământul, aceştia se supun experienţelor cu diverse medicamente, fără a cunoaşte însă cu exactitate riscurile la care se expun.

Deşi, iniţial, li se spune că vor testa ,,vitamine”, subiecţii sunt obligaţi să respecte un contract plin de neclarităţi şi să accepte să li se administreze medicamente asupra cărora nu au fost avertizaţi. Cotidianul relatează o serie de cazuri concrete, al căror mesaj este destul de transparent: pe de o parte, marile concerne producătoare de medicamente sunt interesante în această problemă pentru reducerea costurilor de testare şi obţinerea unor profituri crescute prin promovarea mai rapidă pe piaţă a produselor lor, iar, pe de altă parte, această acţiune se constituie într-o nouă metodă de a scăpa de cei nedoriţi.

 

Maglavit elen

La începutul lunii decembrie a sosit la Bucureşti mistica de origine greacă Vassula Ryden, pentru a face cunoscut românilor mesajul ei creştin. Cotidianul ,,Adevărul” din 1 decembrie 2000 notează: ,,Printr-o intervenţie divină, Vassula devine, în 1985, o confidentă a lui Iisus Hristos, deşi, cu 15 ani în urmă, nu avea nici o idee de teologie mistică. Ea călătoreşte în multe ţări din Africa, cele două Americi, Asia, Australia şi Europa, pentru a se stabili ulterior în Elveţia, de unde răspândeşte mai uşor mesajele primite de la Iisus, ce sunt traduse în peste 40 de limbi. În cele peste 600 de prezentări publice pe care a fost invitată să le susţină, ea a relatat întâlnirea cu îngerul său păzitor, intensa purificare suferită ulterior şi întâlnirea cu Dumnezeu. O experienţă unică, oferită tuturor !”

Ne întrebăm dacă pe parcursul şederii sale în România, Vassula se va întâlni cu duhul lui Petrache Lupu de la Maglavit, sau măcar cu urmaşii lui de la Noul Ierusalim, cu care să-şi împărtăşească experienţele mistice !

 

Templu păcii

În perioada 2-3 decembrie 2000, s-au reunit la Braşov aproximativ 250 de reprezentanţi ai celor mai importante organizaţii non-guvernamentale din ţară, lideri religioşi şi politici, pentru a participa la conferinţa cu tema ,,Promovarea Cultului Păcii”.

La această conferinţă s-au abordat subiecte precum armonia interreligioasă şi internaţională, calităţile unui lider adevărat, caracterul cetăţenilor lumii şi bazele unei societăţi paşnice.

Manifestarea de la Braşov face parte dintr-un program care se desfăşoară concomitent în 100 de ţări din lume, fiind organizată de Federaţia Internaţională şi Interreligioasă pentru Pacea Lumii, Federaţia Familiilor pentru Pacea Lumii şi Unificare, Asociaţia Studenţească pentru Cercetarea Principiilor şi Federaţia Femeilor pentru Pacea Lumii.

Notabil este faptul că fundaţiile care au organizat acest eveniment sunt patronate de reverendul Sun Myung Moon, fondatorul sectei coreene ,,Moon” (Lună), ce-i poartă numele. Nădăjduim că în urma acestei conferinţe, românii nu vor deveni lunatici şi nici nu vor pune bazele unui cult al păcii, ridicând eventual vreun templu ,,politic” acesteia …

 

,,Bule” papale

Cu ocazia audienţei generale oferită de pontiful roman din 7 decembrie 2000, Papa Ioan Paul al II-lea s-a adresat în Piaţa Sfântului Petru celor aproximativ 30.000 de credincioşi adunaţi pentru a primi binecuvântarea lui. ,,Porţile paradisului sunt deschise pentru toţi binecredincioşii. Toţi dreptcredincioşii de pe pământ, chiar şi cei care Îl ignoră pe Dumnezeu şi Biserica Sa, sunt chemaţi să clădească regatul lui Dumnezeu”, a afirmat papa.

Ulterior, pe 19 decembrie 2000, ziarele au consemnat faptul că pontiful roman şi-a exprimat dezamăgirea faţă de Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene. Astfel, Papa Ioan Paul al II-lea ,,a precizat că Biserica Catolică a urmărit cu atenţie elaborarea Cartei Uniunii Europene şi nu îşi poate ascunde dezamăgirea faţă de faptul că lumea a uitat acea tiranie a idolilor (rasa, clasele, statul, naţiunea şi partidul) din secolul XX, care s-a născut din negarea lui Dumnezeu şi a poruncilor Sale. Papa a declarat că noua Cartă a Drepturilor Fundamentale, care se alătura Convenţiei pentru Drepturile Omului a Consiliului Europei şi altor documente, nu apără cu destul curaj nici drepturile omului şi familiei, în condiţiile în care multe state nu au creat normele juridice necesare pentru a garanta demnitatea umană”, titrează cotidianul ,,Adevărul” din 19 decembrie 2000.

În concluzie, papa s-a arătat mâhnit de faptul că nici un paragraf al Cartei Uniunii Europene nu pomeneşte numele Domnului, ,,sursa supremă a demnităţii şi drepturilor fundamentale ale omului”.

Având în vedere că Biserica Catolică îl consideră pe papă infailibil în materie de dogmă, putem spune că, de această dată, pontiful s-a întrecut pe sine în ceea ce a afirmat, deschizând porţile raiului tuturor dreptcredincioşilor care Îl ignoră pe Dumnezeu şi Biserica Sa. Mai mult, el a găsit de cuviinţă să mustre oarecum Comunitatea Europeană a statelor ce au făcut un scop din a-L scoate pe Dumnezeu din viaţa lor pentru lipsa de respect faţă de Ziditor. Adevărate ,,bule” papale !

 

Putin ecumenist ?

La invitaţia Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din Rusia, preşedintele rus Vladimir Putin şi fostul premier israelian Benjamin Netanyahu aflat în vizită la Moscova, au petrecut împreună sărbătoarea de Hanukkah (Sărbătoarea Luminilor), la Sinagoga ,,Marina Roshchya”, centrul comunităţii evreilor ultrareligioşi din Moscova.

,,De-a lungul istoriei Rusiei, nu toate confesiunile au avut şansa de a se putea exprima, dar, în prezent, Rusia se transformă într-un stat în care multe lucruri sunt posibile”, a spus Putin cu acest prilej. Apoi, într-un gest fără precedent, preşedintele rus a aprins, potrivit tradiţiei de Hanukkah, prima din lumânările din candelabrul cu şapte braţe, numit menora.

,,Dacă doriţi o dovadă a schimbărilor care se produc în Rusia, o aveţi în faţa dumneavoastră”, a declarat, la rândul lui, Netanyahu, într-un călduros omagiu la adresa lui Putin. Având în vedere disponibilităţile sale diplomatice, se pune întrebarea dacă nu cumva Putin ar fi fost mai potrivit ca preşedinte al Consiliului Mondial al Bisericilor decât al Rusiei. Iar dacă s-a întâmplat ca Rusia să fie prima care a fructificat aptitudinile lui, mişcarea ecumenistă ar putea cel puţin să-l angajeze în calitate de colaborator la nivel înalt.

 

Manipulare cu orice mijloace

Revista ,,Technology Review” preluată de ziarul ,,Naţional” din 30 decembrie 2000 a publicat un articol amplu despre ultimele tehnici în materie de manipulare a imaginilor video. Astfel, anul trecut, Steven Livingston, profesor de comunicare politică la Universitatea George Washington, a stupefiat asistenţa în timpul unei conferinţe despre avantajele şi inconvenientele geopolitice ale imaginilor luate prin satelit. El nu a dezvăluit nici o mobilizare militară secretă şi nici vreo epidemie planetară, ci a difuzat o înregistrare a patinatoarei artistice Katarina Witt. Asistenţa o vede pe patinatoare pentru ca scena să fie urmată de una aproape identică din care lipseşte patinatoarea.

Ceea ce particularizează această demonstraţie video este tehnologia utilizată pentru ,,ştergerea virtuală a patinatoarei”. Aceasta poate fi aplicată în timp real, în momentul transmisiilor în direct, în acelaşi moment în care camera înregistrează o scenă şi o transmite spectatorilor. În fracţiunea de secundă care separă fiecare cadru, se poate suprima imaginea oricărei persoane sau obiect care figurează în prim-plan şi se poate insera orice imagine dându-i aparenţa realităţii. Este ceea ce Livingston defineşte ca fiind ,,plasticitatea pixelilor”.

Aplicaţiile acestei noi tehnologii merg până la manipularea imaginilor preluate prin satelit. Astfel, fiind posibilă manipularea electronică în direct, credibilitatea imaginilor video şi TV devine la fel de suspectă ca şi fotografiile din vremea războiului rece. Până în prezent, exemplele cele mai cunoscute ale manipulării video în timp real erau inserţiile virtuale din timpul transmisiilor sportive.

În 1999, o echipă de ingineri ai studioului Princeton Video Imaging s-a deplasat în Italia cu misiunea de a transforma imaginile video într-un instrument strategic pentru localizarea şi bombardarea rapidă a vehiculelor militare din Kosovo, Serbia. Dacă până de curând, manipularea video în timp real era rezervată câtorva instituţii extrem de avansate din punct de vedere tehnologic, specialiştii afirmă că ea devine astăzi suficient de accesibilă şi simplă pentru a fi folosită de aproape oricine, îndreptăţindu-i pe unii observatori să se întrebe dacă utilizarea sa nu riscă să erodeze încrederea publicului în imaginile televizate.

De asemenea, săptămânalul ,,Space News” semnala, la începutul anului, că guvernul indian nu difuza imagini ale sateliţilor săi de teledetecţie decât după ce se debarasa de imaginile instalaţiilor militare. În acest caz nu este vorba de o manipulare în timp real, ci de o intervenţie prealabilă. De acum înainte însă, este posibil să se insereze o serie de pixeli în datele oferite de sateliţi, care să indice batalioane şi avioane de luptă, gropi comune, coloane de refugiaţi sau vaci moarte pe care jurnalele de ştiri le vor prelua ca victime ale unui accident biotehnologic.

,,Trăim la începutul unei noi ere a trucajului. Necazul este că doar câteva experienţe de acest gen sunt suficiente pentru a semăna îndoială publicului asupra autenticităţii imaginilor. Ca o ironie a sorţii în epoca tehnologiei vom avea o mai mare încredere în comunicarea non-mediatizată”, spune profesorul Livingston.

Se pare că în scurt timp, în ciuda supertehnologizării tuturor ramurilor ştiinţei, ne vom întoarce, de dragul adevărului, în epoca de piatră …

 

Andreea Popa

 

Articol apărut în ,,Catacombele Ortodoxiei”, nr. 20-21/noiembrie-decembrie 2000