Septembrie-octombrie 2000

Ştiri pe scurt

 

Greva foamei, la Bucureşti, împotriva clonării omului

Un grup de 11 persoane au intrat în greva foamei în faţa ambasadelor Franţei şi Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, pentru a protesta faţă de intenţia de clonare a unui copil, în luna octombrie a acestui an. ,,Ne alăturăm protestului Prea Fericitului Patriarh Teoctist şi al Papei Ioan Paul al II-lea împotriva acestei experienţe. O considerăm împotriva firii umane şi nu putem accepta ca printr-o simplă manevră genetică un om să fie înviat din morţi”, a declarat agenţiei AM Press liderul grupului, jurnalistul Radu Nistor, de la Radio AS.

,,Vom cere sprijinul jurnaliştilor lucizi din întreaga lume pentru a opri această monstruozitate”, a mai spus Nistor. Acţiunea de protest a fost susţinută de Asociaţia Studenţilor Creştin Ortodocşi din România şi de Liga Tinerilor Catolici.

 

,,Călătorie în interiorul corpului uman”

Sub acest titlu, cotidianul ,,Curentul” din 2 septembrie 2000 prezintă o nouă invenţie din domeniul medicinei. Astfel, compania israeliană Given Imaging Ltd. a anunţat că va testa pe pacienţi voluntari o micuţă ,,capsulă, dotată cu o cameră video”, care va putea ,,călători” prin interiorul corpului uman, ceea ce reprezintă o adevărată revoluţie în domeniul diagnosticului medical. Capsula, care conţine o cameră miniaturală, posibiliatea emiterii unui fascicul de lumină, o baterie şi un transmiţător, a fost pusă la punct pentru obţinerea de imagini în special din intestinul gros şi stomac, dar ar putea fi folosită în viitor într-o mulţime de alte domenii. Compania producătoare a acestei capsule intenţionează să înceapă testele pe oameni peste aproximativ o lună. Capsula, care va costa 300 de dolari, va începe să fie comercializată în 2001, notează cotidianul.

Este interesant câte întrebuinţări ar putea avea o astfel de minicameră video. Poate că, în viitorul apropiat, scenariile cărţilor actuale de ,,science fiction” vor fi cu mult depăşite de realitate, căci interesul crescând faţă de confortul fizic şi psihic al omului va ajunge, în final, să-şi distrugă ,,beneficiarul” …

 

Cutia neagră a omului

,,Graţie” noilor tehnici genetice, poliţiştii vor fi, în scurt timp, în măsură să prindă infractorii prin ,,citirea” amintirilor recente ale victimelor, se arată într-un raport guvernamental britanic, citat de ,,The Daily Telegraph”. ,,Tehnologia neuro-chimică poate furniza un acces sporit la amintirile persoanelor în viaţă şi la cele ale recent decedaţilor”, se afirmă într-un document elaborat de Departamentul prognoză al Ministerului britanic pentru Comerţ şi Industrie.

,,Ca şi în cazul multor altor tehnici, rezistenţa socială este cel mai probabil factor limitator, şi nu progresul tehnologic”, se susţine în raport, referitor la introducerea acestei noi tehnici.

În acest context, premierul britanic Tony Blair a lansat un program de catalogare genetică a tuturor infractorilor din Marea Britanie, operaţiune care va fi finalizată în maximum trei ani, relatează ,,The Times”. Blair a comunicat că va finanţa acest program cu suma de 109 milioane de lire sterline, astfel încât poliţia să poată recolta mostre ADN de la toate persoanele implicate în comiterea unei infracţiuni, de la banale furturi de maşină până la omucideri.

Tot în ,,spiritul” ultimilor paşi în domeniul ştiinţei, o echipă de psihologi britanici a reuşit să identifice cinci tipuri distincte de ,,hărţuitori” - persoane care fac fixaţie pentru o celebritate, o oficialitate sau o altă persoană oarecare pe care o asaltează prin aproape toate căile posibile (mesaje verbale, telefonice, electronice etc) - în cadrul unui program menit a permite identificarea, prinderea şi tratarea acestora încă înainte de a apuca să facă victime, scrie publicaţia ,,The Psychologist”.

Prima dintre aceste ,,minuni” ale tehnicii, care presupune studiul ADN-ului (al informaţiei genetice a fiecărei persoane), probabil că, tot în scurt timp, va determina oamenii de ştiinţă să tragă unele concluzii cu privire la moştenirea genetică umană. Mâine, ei vor inventa gena agresivităţii, a melancoliei, a fixaţiilor psihice etc şi vor cataloga, în sfârşit, întreaga umanitate.

În ce priveşte cea de-a doua ,,descoperire” ştiinţifică putem spune că are urmări la fel de grave. Vom avea oare fiecare dintre noi fişă medicală psihiatrică ? Oare ne vor sugera psihologii că, într-o bună zi, unii dintre semenii noştri ar trebui să poarte lesă ?

 

Nemuritor ca sfinţii

Luni, 4 septembrie 2000, preşedintele României, Emil Constantinescu, a participat la vernisajul expoziţiei de pictură ,,Maeştri evrei ai penelului în arta plastică românească şi universală 1850-2000”, organizată în cadrul manifestărilor dedicate Zilelor Culturii Iudaice la Bucureşti.

Referindu-se la organizarea expoziţiei de pictură la Palatul Cotroceni, Dorel Dorian i-a mulţumit şefului statului, spunând: ,,Domnule preşedinte, aţi făcut o treabă bună … Aţi făcut vernisajul acestei expoziţii, rămâneţi nemuritor ca toţi sfinţii”, notează ziarul ,,Adevărul” din 5 septembrie 2000. Nu ar fi de mirare ca, într-o bună zi, Emil Constantinescu să fie glorificat şi omagiat pentru contribuţia sa la acest … vernisaj.

 

Securitatea … Bisericii

Sub titlul ,,Sfântul Sinod n-ar mai trebui să promoveze ierarhi care au colaborat cu fosta Securitate”, ,,România Liberă” din 13 septembrie 2000 aduce în prim plan problema colaborării clerului ortodox cu Securitatea. În articolul său, Ion Zubaşcu se întreabă de ce Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a permis hirotonia întru arhiereu, după 1989, a unor clerici despre care se ştia că au avut grade sau au fost colaboratori apropiaţi ai Securităţii. ,,Este cu totul traumatizant să ştii - de exemplu - ca român pur şi simplu, nu doar ca închinător al lui Hristos, că actualul arhiepiscop de Alba Iulia, deşi şi-a vândut sufletul ca informator al Securităţii cu angajament scris, a fost promovat după 1989 în funcţiile de episcop şi, apoi, de arhiepiscop şi decan al Facultăţii de Teologie Ortodoxă (Şi despre alţi ierarhi, ridicaţi în funcţii după 1989, au apărut în presă mărturii dinăuntrul Bisericii Ortodoxe Române, extrem de concludente în acest sens)”.

Este într-adevăr frustrant pentru românii ortodocşi să afle că ierarhii Bisericii lor, păstorii duhovniceşti ai poporului, au fost colaboratori ai vechiului regim. Cu toate acestea, indiferent de greşelile sau abaterile de la conduita morală şi civică pe care ar trebui să o aibă un cleric, denigrarea Bisericii sau a slujitorilor Bisericii în mass-media nu este o soluţie nici din punct de vedere laic, nici ecleziastic. Fiecăruia Dumnezeu îi va răsplăti după faptele sale bune sau rele, iar fiecărui om căruia i s-a greşit Mântuitorul îi va da însutit înapoi.

 

Păgânisme creştinate

În luna septembrie, Ministrul Culturii din România, Ion Caramitru, a mers la Chişinău şi Cernăuţi, însoţit de mari artişti precum Valeria Seciu, Ovidiu Iuliu Moldovan, Aurelian Octav Popa, pentru a sărbători împreună cu românii din Basarabia şi Bucovina 150 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu.

În cadrul manifestărilor dedicate acestei aniversări, bustul poetului Octavian Goga a fost sfinţit de un protopop aparţinând de Mitropolia Basarabiei, aflată sub ascultarea canonică a Patriarhiei Române, în prezenţa Prea Sfinţitului Anatolie, Episcop de Cahul şi Lăpuşna, aparţinând de Biserica Ortodoxă Rusă, consemnează ziarul ,,România Liberă” din 11 septembrie 2000. Se pare că astăzi, păgânismele antichităţii revin … sfinţite.

 

Ştiinţă sau credinţă ?

În articolul intitulat ,,Descoperire de senzaţie în Marea Neagră. Americanii au găsit urme de viaţă de dinaintea potopului”, apărut în cotidianul ,,Curentul” din 14 septembrie 2000 se consemnează următoarele: ,,O echipă de arheologi a comunicat pe 13 septembrie 2000, la Washington, descoperirea unor ruine sub Marea Neagră, care atestă că în regiune exista o civilizaţie înaintea inundaţiilor catastrofale, care se presupune că au avut loc cu peste 7500 de ani în urmă.

Ploile şi inundaţiile de mari proporţii care au inspirat povestea lui Noe erau plasate până acum în Orient, în urmă cu circa 7-8 milenii. Acum, se conturează ipoteza că potopul a avut loc, de fapt, în actualul bazin al Mării Negre, care s-ar fi format tocmai în urma acestui cataclism. În sprijinul acestei ipoteze vine descoperirea ,,peisajului scufundat” de sub sedimentele care acoperă în prezent platforma continentală a mării.

Marea Neagră ar fi fost un lac cu apă dulce, pe malurile căruia locuia o populaţie umană densă, până când Mediterana s-a revărsat în urma unor ploi torenţiale, de proporţii cataclismice, care au umflat toate râurile şi fluviile de pe cele trei continente învecinate”.

Ştiinţa bâjbâie în continuare, încercând să aducă noi şi noi variante ,,arheologice” pentru a putea consolida poziţia omului în regnul animal. Nu este de mirare că, până în prezent, nu s-a reuşit expunerea unei teorii, eventual argumentată de dovezi ce pot fi probate, care să poată discredita adevărul istoric şi scripturistic. Din nefericire, această permanentă căutare a unui adevăr care nu există nu dovedeşte altceva decât că omenirea se încăpăţânează în a-şi nega propria origine şi existenţă.

 

După descentralizare urmează recentralizarea

Pe 20 septembrie 2000 a fost lansat proiectul ARCA, iniţiat şi derulat de Secretariatul de Stat pentru Culte în parteneriat cu Institutul de Memorie Culturală şi în cooperare cu cultele religioase din România. Acesta este unul din cele 31 de proiecte selecţionate din cele 512 prezentate, pentru a fi finanţate de Uniunea Europeană în cadrul Fondului Cultural European pentru România - EUROART, care are ca beneficiar principal Ministerul Culturii şi este administrat de un consorţiu format din British Council Romania şi Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile.

Proiectul ARCA este stadiul-pilot al unui program pe termen mediu ce are ca scop informatizarea evidenţei patrimoniului mobil şi imobil aparţinând cultelor religioase istorice din România. El urmăreşte organizarea unor baze de date în 20 de unităţi de cult pilot (mânăstiri, protoierii, centre eparhiale etc) şi se va desfăşura în perioada august 2000 - februarie 2001.

Astfel, vor fi introduse în calculator inventarele de patrimoniu realizate între anii 1968-1972, iar în primele două săptămâni ale lunii noiembrie a.c. vor fi organizate, la sediul Secretariatului de Stat pentru Culte din Bucureşti, cursuri de instruire pentru delegaţii unităţilor-pilot de cult care vor administra evidenţa de patrimoniu. Proiectul ARCA - ,,diversitate culturală şi confesională în format standardizat pentru evidenţa patrimoniului” este componentă a programului PHARE, ,,Dimensiunea culturală a democraţiei”.

Prin urmare, Comunitatea Europeană susţine cu fonduri publice centralizarea datelor cu privire la lăcaşurile de cult din România. Ne întrebăm ce urmează după această luare în evidenţă: plătirea de taxe, sistematizarea construcţiilor bisericilor, ,,indicaţii preţioase” cu privire la administrarea şi gestionarea patrimoniului religios ? Poate ni se sugerează să transformăm bisericile în muzee …

 

Vizite ale înalţilor ierarhi în România

În perioada 18-21 septembrie, la invitaţia patriarhului Teoctist al României, Patriarhul Karekin al II-lea, Catolicosul Suprem al tuturor armenilor, a fost oaspetele Bisericii Ortodoxe Române.

Armenia este prima ţară care a adoptat creştinismul ca religie de stat, când regele Tiridates al III-lea a fost convertit la religia creştină de Sfântul Grigorie Luminătorul, la începutul secolului al IV-lea. Astăzi, Biserica Apostolică Armeană îşi are sediul în Republica Armenia, care şi-a declarat independenţa la 21 septembrie 1991, România fiind primul stat care a recunoscut această independenţă.

În timpul şederii sale în România, Catolicosul Karekin al II-lea a vizitat luni, 18 septembrie, Cimitirul Armenesc, Ambasada Republicii Armene la Bucureşti, ca pe 19 şi 20 septembrie să viziteze Episcopiile Râmnicului şi Argeşului.

În după-amiaza zilei de 20 septembrie, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Orientale din Armenia a fost primit la Palatul Cotroceni de către Emil Constantinescu. Cu acest prilej, preşedintele României ,,i-a conferit cea mai înaltă distincţie a statului român, Steaua României în grad de mare cruce”, notează ,,Vestitorul Ortodoxiei” din 15 octombrie 2000, oficiosul Patriarhiei Române.

Astfel, patriarhul Karekin al II-lea s-a alăturat altor înalţi ierarhi în frăţia Steaua României. Este de notat, de asemenea, că aproape nici un cotidian sau oficios bisericesc nu a readus în discuţie faptul că Bisericile Ortodoxe Orientale” sunt monofizite, susţinând o erezie condamnată de cel de-al IV-lea Sinod Ecumenic de la Calcedon, din 451.

 

Între 23 şi 27 septembrie 2000, Mitropolitul Sava al Varşoviei şi întregii Polonii, însoţit de o delegaţie ortodoxă poloneză, a vizitat România, la invitaţia patriarhului Teoctist. Astfel, duminică, 24 septembrie, mitropolitul Sava a slujit, alături de clerul român, sfânta liturghie în catedrala patriarhală. Seara, el a vizitat Biserica ,,Sfântul Spiridon Vechi” din Bucureşti, refăcută din temelie după 1990, după care a participat la un dineu oferit de Ambasada Poloniei la Bucureşti.

În cursul zilei de 25 septembrie, mitropolitul Sava, însoţit de Prea Sfinţiţii Nifon al Târgoviştei şi Vincenţiu Ploieşteanul, a fost primit la sediul Camerei Deputaţilor de dl Ion Diaconescu, preşedintele acesteia. După-amiază, delegaţia poloneză a plecat spre Iaşi, unde a fost întâmpinată de Mitropolitul Daniel al Moldovei şi Bucovinei, de Prea Sfinţitul Petru Gherghel, Episcopul romano-catolic de Iaşi, precum şi de prefectul şi primarul municipiului. Ea a vizitat Mânăstirea Golia, Editura Trinitas a mitropoliei şi alte mânăstiri. În dimineaţa zilei de 27 septembrie, delegaţia a plecat spre Polonia, nu înainte de a-l invita pe patriarhul Teoctist să îi întoarcă vizita.

 

Rugăciune în memoria artiştilor lumii

Duminică, 1 octombrie 2000, la Mânăstirea Curtea de Argeş a fost oficiată prima ,,slujbă şi rugăciune în memoria artiştilor lumii”. În această rugăciune universală, iniţiată de Alianţa belgiano-română, au participat Prea Sfinţitul Calinic al Argeşului şi părintele Henri Lambert de la Catedrala Sfinţilor Michel şi Gudule din Bruxelles, Belgia.

După oficierea slujbei ecumenice în memoria artiştilor lumii, a cântat celebra soprană Mariana Nicolesco, relatează cotidianul ,,România liberă” din 30 septembrie 2000. Se pare că şi ierarhii români pot organiza manifestări în duhul ecumenist al păgânismului … sau în duhul păgân al ecumenismului.

 

Andreea Popa

 

Articol apărut în ,,Catacombele Ortodoxiei”, nr. 18-19/septembrie-octombrie 2000