ŞTIRI


300 de ani de la lăcrimarea Icoanei Maicii Domnului

Anul acesta se împlinesc 300 de ani de la lăcrimarea Icoanei Maicii Domnului, prima minune înfăptuită de Icoana de la Mânăstirea Adormirea Maicii Domnului de la Nicula. Icoana a mai plâns de atunci de două ori: înainte de începerea celor două războaie mondiale. Împlinirea celor 300 de ani a fost sărbătorită printr-o procesiune până la Cluj- Napoca, unde a fost ţinută o slujbă specială, lucru care nu poate decât să ne bucure. Ceea ce ni se pare de neînţeles este participarea Preafericitului Irineu Bistriţeanu alături de soborul de preoţi şi diaconi condus de Î. P. S. Bartolomeu Anania. Nu reuşim să ne explicăm prezenţa la acest eveniment a “Preafericitului” Irineu, întemeietorul sectei Biserica Ortodoxă Noul Ierusalim, intitulată ortodoxă, dar fără nici o legătură cu ortodoxia. Nu putem crede că ierarhii Bisericii Ortodoxe nu au auzit de mişcarea Noul Ierusalim de la Pucioasa. Sau poate este vorba tot de aplicarea unor principii ecumenice moderne necunoscute nouă ?


Pelerinajul musulmanilor

Pelerinajul musulmanilor la locurile sfinte de la Mecca a luat sfârşit. La ritualurile pelerinajului, începute joi 25 martie, au participat în jur de 1,7 milioane de pelerini, dintre care milion de cetăţenie străină, relatează DPA. În ultima zi a pelerinajului pe care trebuie să-l efectueze orice bun musulman cel puţin o dată în viaţă, credincioşii au îndeplinit ritualul tawaf, care constă în înconjurarea pietrei sfinte a musulmanilor, Kaaba, de şapte ori.


Biografie discutabilă

Nebănuite sunt căile Domnului. Aflăm cu stupoare dintr-un săptămânal demn de încredere că episcopul român de Gyula, numit de curând spre îmbărbătarea românilor din Ungaria nu este de etnie română. Astfel, tatăl său este slovac, iar mama unguroaică, ambii părinţi fiind de religie catolică. Totuşi, fiul acestora a urmat Facultatea de Teologie Ortodoxă şi, în prezent episcop, primeşte spre păstorire românii din Ungaria. Dar cu şi mai multă stupoare ne întrebăm ce amestec are Radu Vasile în numirea lui ca Episcop de Gyula.


Târg ,,New Age”

În ziua de astăzi când totul poate fi comercializat cu condiţia să iasă bani, observăm inclusiv denaturarea sensului sărbătorilor creştineşti. Reflecţia ne este prilejuită de deschiderea, pe 30 martie, la World Trade Center din Bucureşti a celei de-a cincea ediţii a Târgului de Paşti “Easter at World Trade Plaza”, manifestare ce va dura până pe 9 aprilie. Printre firmele expozante enumerăm Pierre Cardin, Yardley, Versace, Citizen, Gucci, De Longhi, Nike, Adidas, Minolta, cu jucării,articole de îmbrăcăminte şi încălţăminte, bijuterii, aparate foto, automobile. Ce legătură pot avea toate aceste lucruri pământeşti cu cel mai mare praznic al ortodoxiei, Învierea Domnului nostru Iisus Hristos, praznic prin excelenţă duhovnicesc? Toate aceste tipare importate nu pot spori în nici un fel frumuseţea strălucitoare a sărbătorii; şi ne gândim dacă aceasta înseamnă intrarea în Europa prin adoptarea “uniformei” europene.


Mişcarea cercetaşilor

Robert Baden-Powell, cunoscut în lume ca părinte al mişcării mondiale a cercetaşilor este privit din ce în ce mai mult ca un personaj controversat. În ultimul număr, săptămânalul ,,The Sunday Independent” din Johannesburg pune sub semnul întrebării statutul de erou al lui Baden-Powell în timpul războiului burilor din 1899-1902. Militar de carieră, colonelul Baden-Powell este cel care a asediat oraşul Mafeking, contribuind la victoria britanicilor. Astăzi el este acuzat că a contribuit la moartea a cel puţin o mie de negri, în timpul războiului. Pe baza datelor, autorul articolului, Pat Hopkins, îl numeşte în articol pe colonel ,,monstrul de la Mafeking”. El este controversat şi datorită admiraţiei pe care le-o purta lui Hitler şi Mussolini. Colonelul a părăsit armata pentru a fonda Mişcarea Cercetaşilor în anul 1907, faptă care i-a adus înnobilarea de către regină. Ne întrebăm cum un om suspectat de crime împotriva umanităţii putea fonda o organizaţie care să educe tinerii în spiritul valorilor morale ? Amintim şi că această mişcare, împreună cu YMCA şi YWCA au pus bazele ecumenismului modern.


Apelul Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române

Biserica Ortodoxă Română a făcut un apel pentru încetarea focului în Iugoslavia. Prin acest apel, Patriarhul Teoctist aminteşte că ne aflăm în Săptămâna Patimilor şi în ajunul Învierii Mântuitorului, şi că acest război reprezintă o ,,pată neagră asupra întregii umanităţi, cu consecinţe nefaste pentru existenţa ulterioară a acesteia”. În continuare, Patriarhul cere oprirea războiului din Iugoslavia şi relansarea tratativelor de pace, acesta fiind singurul mod de rezolvare a crizei din Kosovo. ,,Să nu lăsăm ca sărbătoarea biruinţei lui Hristos asupra morţii să fie întinată de furia războiului aducător de moarte”, se spune în apel.


Papa s-a adresat preşedintelui Clinton

Papa Ioan Paul al II-lea s-a adresat preşedintelui american Bill Clinton, secretarului general NATO, Javier Solana, şi preşedintelui iugoslav Slobodan Miloşevici, cerându-le ,,o încetare a luptelor în Iugoslavia de sărbătorile pascale”, fapt care ar permite reluarea negocierilor şi trimiterea de ajutoare umanitare în Kosovo. Acest apel a fost făcut public de ministrul de externe al Statului Vatican, Monsegnorul Jean-Louis Taurau, aflat într-o misiune de mediere a conflictului, hotărâtă de Papa Ioan Paul al II-lea. Totuşi, NATO şi Pentagonul au declarat că nu sunt de acord cu acest armistiţiu propus, pentru că, susţin comandanţii militari, în acest timp Iugoslavia şi-ar reface forţele armate. Trebuie să amintim că bombardamentele împotriva Irakului, efectuate de către SUA şi Marea Britanie, au fost oprite pe perioada Ramadanului care a durat o lună, perioadă mult mai lungă decât perioada sărbătorilor pascale.


Pace în Kosovo ?

Slobodan Miloşevici, preşedintele Iugoslaviei, a declarat oprirea unilaterală a focului, începând cu 6 aprilie, ora 21, pentru prăznuirea Sfintei Învieri a Domnului. Ca răspuns, oficialităţile americane au afirmat că această măsură este insuficientă pentru oprirea bombardamentelor de către NATO şi reluarea negocierilor privind situaţia provinciei Kosovo. ,,Şi acum mă întreb în mine, care-i om şi care-i câine ?”


Articol apărut în ,,Catacombele Ortodoxiei”, nr. 1/aprilie 1999