----------------

 

Carti in site

 

--------------------

SFINTII DIN CATACOMBELE RUSIEI (IX)

Arhiepiscopul Dimitrie al Gdovului şi preotul său, Nicolae Prozorov

de profesor I.M. Andreev

 
 
Şi veţi cunoaşte adevărul,
şi adevărul vă va slobozi pre voi
(Ioan 8, 32)
 

Fiu al lui Gavriil Liubimov, viitorul ierarh mucenic Dimitrie era originar din Petersburg. A absolvit Academia Teologică din Petersburg în 1883 şi a fost numit psalt la biserica rusă din Stuttgart. În următorul an el preda la Şcoala Teologică din Rostov. În 1886, el a fost hirotonit preot şi a fost numit la Biserica Sfântul Mihail din Oranienbaum, şi 2 ani mai târziu a fost transferat în Sankt Petersburg la biserica parohială mare a Acoperământului Maicii Domnului, unde a slujit mai mult de 30 ani. Această biserică susţinea o mare varietate de activităţi caritabile: conducea un orfelinat, aziluri de bătrâni, şcoli etc. Se afla lângă piaţa Senniy într-un cartier care a fost făcut faimos de scrierile lui Dostoievski, unde se găseau săracii şi proscrişii societăţii. Părintele Dimitrie avea mare dragoste pentru oamenii săraci şi nenorociţi din această parohie, şi această dragoste şi ostenelile sale altruiste pentru ei îndreptăţeau perfect numele său Liubimov, „cel iubit”.

Citește mai departe...

Patriarhul Athenagora al Constantinopolului şi relaţiile sale cu Lumea Nouă (VIII)

Cum a devenit Departamentul de Stat al SUA interesat de Ortodoxie

 

Episodul anterior

 

Recent, secretarul de stat al SUA Mike Pompeo a vizitat Patriarhia Ecumenică. După întâlnire, Pompeo a scris pe Tweeter că Patriarhia Ecumenică este un ,,partener cheie” al Statelor Unite ale Americii. Acesta nu-i un secret; relaţiile apropiate dintre guvernul american şi Patriarhia Ecumenică sunt binecunoscute de decenii, chiar de la începutul Războiului Rece. Dar aşa cum dezvăluie documentele Departamentului de Stat, interesul guvernului american faţă de Ortodoxie, şi în special faţă de Patriarhia Ecumenică, sunt încă mai vechi în realitate, cel puţin din 1940, înainte ca Statele Unite ale Americii să intre în cel de-al doilea război mondial.

Citește mai departe...

Astăzi 15/28 august este

Adormirea Maicii Domnului pe stil vechi

 

Despre Adormirea Preasfintei Născătoarei de Dumnezeu

şi cum s-a mutat [la cer] preaneprihănita Maică a Domnului

de Sfântul Ioan Teologul şi Evanghelistul

 

Prolog

  1. Mari şi vrednice de minunări, mai presus de orice cuvânt şi dincolo de orice înţelegere sunt tainele sfintei, pururea-fecioarei şi cu adevărat Maica adevăratului nostru Dumnezeu şi Domn Iisus Hristos, Mariam: zămislirea fără sămânţă, naşterea fără stricăciune şi Dumnezeu care a luat din ea trup şi a ieşit în chip de om în lume, dintre care nu cea mai mică fiind taina slăvitei şi minunatei ei adormiri.

Citește mai departe...

Astăzi începe postul Adormirii Maicii Domnului pe stil vechi

 

Site-ul nostru intră într-o mică vacanţă de 2 săptămâni, începând de astăzi până la praznicul Adormirii Maicii Domnului, care este hramul mânăstirii noastre. Vom reveni după data de 15/28 august cu noutăţi.

Citește mai departe...

De ce este necesar a restaura patriarhia ?

Un cuvânt rostit la Adunarea Generală a Sinodului Bisericii din 1917-1918[1]

de arhimandrit Ilarion Troiţki

 

Prea Sfinţiile voastre, arhipăstori ai Bisericii Ruse, părinţi şi fraţi !

Noi am auzit deja multe cuvântări despre patriarhie. Majoritatea celor care au vorbit despre patriarhie aici – atât pro, cât şi contra – au examinat-o din punctul de vedere al caracterului practic şi oportunităţii sale. Unii şi-au pus în patriarhie speranţe probabil exagerate de un caracter ecleziastic şi chiar politic; alţii s-au grăbit să prezică dezamăgirea aproape totală a celor care şi-au pus nădejdea în patriarhie. În cuvântări, de ambele părţi, a fost auzită una şi aceeaşi notă: fie că se restaurează sau nu patriarhia, aceasta depinde de ceea ce este mai folositor şi mai modern. Pentru mine, chestiunea restaurării patriarhiei este cu totul diferită. Noi nu putem să nu restaurăm patriarhia; noi trebuie în mod absolut s-o restaurăm, deoarece patriarhia este legea fundamentală a celei mai înalte administraţii a oricărei Biserici locale. Acest adevăr despre patriarhie este temelia cuvântului meu.

Citește mai departe...

ECUMENISMUL – CALEA CĂTRE PIERZARE (XXVII)

de Ludmilla Perepiolkina

 

Episodul anterior

 

25. ,,Ucigaşi în numele Domnului” [continuare]

Numeroase fapte de o cruzime neobişnuită sunt cunoscute că au fost comise de clericii catolici în timpul prigonirii lor a Ortodoxiei. Noi vom enumera doar câteva din numărul imens al acestor cazuri[1].

«Sârbii erau masacraţi fie numaidecât, pe neaşteptate la faţa locului, fie după ce ei erau întâi adunaţi în lagăre de tranzit, de obicei sub pretexte false, sau, în sfârşit, în lagăre de concentrare destinate în special pentru acest scop.

Citește mai departe...

Calendarul – un instrument puternic în mâna propagandei (I)

 

Calendarul este un instrument unic de reglare a vieţii sociale şi de control politic. Potrivit lui Robert Poole, schimbările calendaristice, în special în perioadele de prefaceri politice şi sociale şi revoluţii, ,,pot aduce rezultate spectaculoase”[1]. Studiul noului calendar pe care bolşevicii l-au creat după Revoluţia din 1917 confirmă această afirmaţie. Astfel, pe 2 decembrie 1918, Consiliul Comisarilor Poporului a emis ,,Reglementări pentru odihna săptămânală şi sărbători” (Pravila ob ezhenedel’nom otdykhe i prazdnichnych dniach), în care se introducea lista noilor sărbători sovietice[2].

Citește mai departe...

Despre moarte şi înviere (III)

de arhimandrit Serafim Alexiev

 

Episodul anterior

 

II. Despre chipul lui Dumnezeu în om şi despre viaţa trupească, sufletească şi duhovnicească

Cuvântul revelat al adevărului (potrivit Efeseni 1, 13) ne învaţă că Dumnezeu cel în Treime l-a zidit pe om după chipul Său. El a sădit în trupul lui zidit din ţărână un suflet nemuritor (potrivit Facerea 1, 26; 2, 7). După trup omul se aseamănă din plin animalelor, iar după suflet lui Dumnezeu, Cel fără de trup. La crearea feluritelor făpturi, Ziditorul S-a slujit doar de atotputernicul Său Cuvânt creator, astfel încât ceea ce El a poruncit aceasta s-a şi împlinit (potrivit Facerea 1, 3, 7, 9, 11, 15, 20, 24). La crearea omului, sfatul de mai dinainte de toţi vecii al Dumnezeieştii Treimi a hotărât: Să facem om după chipul nostru şi după asemănare; şi să stăpânească peştii mării şi păsările cerului şi dobitoacele şi tot pământul şi toate vietăţile cele ce se târăsc pre pământ (Facerea 1, 26). Şi au făcut Dumnezeu pre om, după chipul lui Dumnezeu l-au făcut pre dânsul (Facerea 1, 27).

Citește mai departe...

Nădejdea noastră

Cuvinte despre Fericiri (IX)

de arhimandrit Serafim Alexiev

 

Episodul anterior

 

Treptele blândeţii

Nici o virtute creştină nu se câştigă dintr-o dată. Ea trebuie să fie dobândită treptat, cu eforturi personale de voinţă şi cu ajutorul harului lui Dumnezeu. Asemenea, nici blândeţea nu se dă omului în dar. El trebuie să caute s-o câştige. Şi o va câştiga dacă ştie de unde să înceapă s-o stăpânească.

Citește mai departe...

ISTORIA BISERICII (IX)
PERIOADA CELOR ŞAPTE SINOADE ECUMENICE
 
 
de la naşterea Domnului nostru Iisus Hristos
până în zilele noastre
 
alcătuită
după documente originale şi autentice
 
de
Vladimir Guettee
doctor în teologia Bisericii Ortodoxe Ruse
 
 
Volumul IV
Cartea a IX-a
 
Anii 382–406
 
4
 
Ioan, supranumit Gură de Aur – Caracterul său – Primele sale studii – Primele sale scrieri – Predicile sale din Antiohia – El este ridicat pe scaunul Constantinopolului – Viaţa sa ca episcop – Râvna sa – Luptele sale cu curtea împărătească – Împărăteasa Eudoxia – Evtropie – Ioan Gură de Aur contribuie la căderea sa în dizgraţie – Mila sa faţă de el – Eudoxia vrea să-l piardă pe Gură de Aur după ce l-a pierdut pe Evtropie – Ioan Gură de Aur se ridică împotriva scandalurilor de la curte – Călătoria lui Ioan Gură de Aur în Asia – Un intrus pe scaunul Constantinopolului – Marii fraţi prigoniţi de Teofil al Alexandriei sub pretextul origenismului, se duc la Constantinopol – Ioan Gură de Aur se declară în favoarea lor – Epifanie la Constantinopol – Conduita sa anti-canonică – El părăseşte Constantinopolul şi moare întorcându-se în Cipru – Teofil la Constantinopol – Sinodul de la Chene – Exilul lui Ioan Gură de Aur – Întoarcerea sa – Noile lupte dintre el şi Eudoxia – Un nou sinod – Al doilea exil al său – Viaţa lui Ioan Gură de Aur în exil – Intervenţia lui Onorie, împăratul Apusului – Sinodul de la Roma – Scrisoarea lui Ioan Gură de Aur către Inochentie, episcopul Romei – Opoziţie faţă de intervenţia Apusului în cauza lui Ioan Gură de Aur – Prigonirea susţinătorilor săi – Violenţele faţă de Ioan Gură de Aur – Moartea lui – Apologia sa – Învăţătura lui Ioan Gură de Aur

Citește mai departe...

CE SE ÎNTÂMPLA ÎN BISERICĂ ÎN URMĂ CU UN VEAC

Convocarea unui sinod ecumenic

 
 
Despre vechii credincioşi [credincioşi de rit vechi, sau rascolnici, cel mai adesea cunoscuţi sub numele de lipoveni], Sinodul local de la Moscova din anii 1666-1667, ierarhia de la Fântâna Albă etc, a se vedea:
 
,,Litera omoară, iar duhul face viu”
 
ISTORIA BISERICEASCĂ UNIVERSALĂ şi STATISTICA BISERICEASCĂ
de Eusebiu Popovici
 
 
Despre schisma bulgară a se vedea:
 
 
CE SE ÎNTÂMPLA ÎN BISERICĂ ÎN URMĂ CU UN VEAC
 

Citește mai departe...