Minunea săvârşită de Sfânta Ana pentru sultanul credincios

Sfânta Ana, mama Maicii Domnului, este socotită sfânta care ocroteşte naşterea de prunci şi maternitatea, căci ea a zămislit la bătrâneţe, după multe rugăciuni către Dumnezeu, lacrimi şi post. Multe sunt istorisirile monahilor de la Schitul Sfânta Ana din Muntele Athos despre cupluri care şi-au pierdut orice nădejde de a mai avea copii şi au devenit părinţi cu ajutorul Sfintei Ana pe care au chemat-o în rugăciune, cerând ajutorul ei.

Sultanul din Insula Lemnos şi soţia lui nu puteau avea copii şi din acest motiv el era foarte mâhnit. El a auzit de la locuitorii insulei care mergeau în Muntele Athos şi la Schitul Sfânta Ana despre minunile mamei Maicii Domnului şi ajutorul pe care ea îl dă părinţilor fără copii. Fiind încredinţat de istorisirile pe care le auzise, el a trimis daruri cu pelerinii care călătoreau la schit, în cinstea Sfintei Ana, şi le-a cerut să-i aducă ulei sfinţit şi agheasmă de la biserica închinată sfintei.

Pentru că sultanul era de altă religie, creştinii au aruncat darurile lui şi nu i-au adus nimic. Sultanul a insistat, trimiţând din nou daruri Sfintei Ana şi cerând din nou ulei sfinţit şi agheasmă şi chiar i-a ameninţat pe creştini cu pedepse aspre dacă nu i-ar împlini porunca.

Monahii din schit, pentru că sultanul nu era creştin şi din cauza pedepselor făgăduite creştinilor, i-au trimis apă de băut, nu agheasmă, şi ulei obişnuit, nu sfinţit. Însă, pentru credinţa şi stăruinţa sultanului, Sfânta Ana l-a ajutat şi i-a împlinit cererea, iar la vremea cuvenită soţia i-a născut un băieţel sănătos.

În semn de mulţumire şi recunoştinţă şi pentru a-şi împlini făgăduinţa, sultanul i-a dăruit sfintei o candelă preţioasă care atârnă la icoana ei şi astăzi.

 

PC. Pagini duhovnicesti 81 1

Schitul Sfânta Ana din Muntele Athos
 

PC. Pagini duhovnicesti 81 2

Icoana Sfintei Ana şi moaştele ei