Mărturii despre Sfânta Lumină, care se pogoară la Sfântul Mormânt de Învierea Domnului (III)

Măsurătorile ştiinţifice ale fizicianului rus Andrei Volkov în Sâmbăta Mare din 2008

 

De Învierea Domnului din 2008, fizicianul rus Andrei Alexandrovici Volkov de la Institutul Kurchatov[1] a fost numit conducător al unei misiuni ştiinţifice care avea ca scop investigarea minunii Sfintei Lumini. Proiectul a fost organizat de profesorul Alexandru Moskovski, pentru un documentar dedicat rolului minunilor în religie.

În Sâmbăta Mare din 2008, în jurul orei 9 dimineaţa, Andrei Volkov a intrat în Biserica Învierii având echipamentul necesar efectuării unor măsurători. Instrumentul de bază pe care l-a folosit pentru măsurătorile sale a fost un osciloscop[1], care era conectat la PC. Pagini duhovnicesti 79 1un laptop echipat cu un program adecvat. El s-a aşezat la aproximativ 10 metri de Sfântul Mormânt şi prioritatea sa de bază a fost aceea de a înregistra faza radiaţiei electromagnetice la frecvenţe specifice.

 

Andrei Volkov şi osciloscopul cu care a făcut măsurătorile

 

Rezultatele măsurătorilor sale, ca şi concluziile deduse din ele, au fost prezentate de el un an mai târziu, pe 21 aprilie 2009, în următorul interviu pe care l-a acordat cotidianului rus Vera:

- Andrei Alexandrovici, de ce aţi mers să investigaţi în mod special natura Sfintei Lumini ? Coincide acest lucru cu domeniul dvs. ştiinţific ?

- În ultimii 12 ani, am lucrat la aşa-numita plasmă de temperatură scăzută.

- Ce este aceasta ?

- Cea mai mare parte a materiei din care este alcătuit universul se află în stare de plasmă: stelele, norii galactici, mediul interstelar. Este un gaz puternic ionizat … Cu toate acestea, pe

PC. Pagini duhovnicesti 79 2

pământ, aceasta este un fenomen rar pe care am învăţat să-l reproducem abia extrem de recent. De pildă, în chirurgie, am început să folosim scalpele făcute dintr-un fir foarte subţire de plasmă, care este încălzită la circa 5.000-7.000 de grade. Aceasta este plasmă de temperatură înaltă, cu care putem numai să străpungem materia. Însă există de asemenea plasmă de temperatură scăzută, la circa 40-80 de grade, care poate vindeca răni. Lucrez la dezvoltarea de astfel de dispozitive medicale de tămăduire, şi am început deja să le producem.

- Şi care este legătura cu Sfânta Lumină ?

- Judecând după multe descrieri, apariţia Sfintei Lumini este însoţită de apariţia plasmei, care extern seamănă foarte mult cu plasma de temperatură scăzută. De exemplu, se ştie că pentru o anumită perioadă de timp acest Foc nu arde deloc mâinile sau faţa. Mai mult, vreme de aproape 1.000 ani, martorii oculari ai acestui eveniment au vorbit despre unele flăcări care străbat zidurile bisericii înainte şi după venirea Sfintei Lumini.

- Sunt unice aceste fenomene plasmatice ?

- Da, sunt. În laborator, noi investigăm plasma de temperatură scăzută numai în vid. Ea poate exista de asemenea în aer, dar numai în condiţii strict definite … şi la umiditate foarte mare. Cu toate acestea, deasupra Sfântului Mormânt de Paşti este foarte cald şi atmosfera este uscată; nu este umiditate care să conducă electricitatea, şi nu există nici o sursă de variaţie de potenţial şi energie. Între timp, ici şi colo apar străfulgerări şi nori de lumină care, după părerea mea, se trasformă apoi într-o scânteie şi dau naştere Sfintei Lumini.

Potrivit fizicianului rus, fenomenul plasmei, despre care se crede că are loc în interiorul bisericii, este pe de-a întregul inexplicabil şi fără justificare din punct de vedere ştiinţific. Apogeul în măsurătorile sale a fost când a apărut Sfânta Lumină, în timp ce patriarhul se afla înăuntrul Sfântului Mormânt. Măsurătoarea neaşteptată a fost înregistrată la 14:04 ora Ierusalimului (15:04 ora Rusiei). După circa 2 minute, patriarhul a ieşit cu Sfânta Lumină.

Volkov continuă în interviul său:

- A trecut ceva vreme din momentul în care patriarhul Ierusalimului a intrat în edicul şi a început ceremonia … Şi deodată a apărut ! S-a înregistrat o schimbare în faza radiaţiei din cauza unui semnal necunoscut. Acest lucru s-a petrecut la 15:04. O fluctuaţie şi nimic altceva care să fie similar. Şi imediat patriarhul Ierusalimului a ieşit ţinând lumânarea aprinsă.

- Ce a fost această fluctuaţie ?

- Sarcină electrică. Ce este, de unde a venit, nu ştiu. Ulterior, după ce mă întorsesem deja în Rusia, am lucrat la decodificarea semnalelor radio înregistrate. Procesul (măsurătorilor) a durat 6 ore şi 30 minute. O măsurătoare include circa 1.000 ‘cadre’. O treabă destul de grea. Însă aceasta a confirmat următoarele: înainte de apariţia Sfintei Lumini, a fost o descărcare electrică … Nu pot să vă dau amănunte în acest moment, deoarece am nişte obligaţii faţă de realizatorul documentarului. Graficul măsurătorilor va fi prezentat în detaliu acolo. Însă, cel mai important lucru este cel pe care l-am menţionat deja: a existat o descărcare electrică …

De ce este important acest lucru ? Vedeţi, aici se formează o imagine completă. V-am vorbit deja despre fenomenele plasmei – care sunt o minune prin ele însele, de vreme ce în biserică nu există condiţii de nici un fel pentru dezvoltarea lor. Cel de-al doilea eveniment inexplicabil este încărcătura electrică a aerului care este vizibilă chiar fără echipament – în timpul venirii Sfintei Lumini, mulţi simt cum li se ridică părul de pe mâini. Acest lucru este posibil doar în cazul unei diferenţe foarte mari de potenţial electric, să spunem, între acoperişul unei case şi etajul întâi. Şi aceasta se întâmplă în cazul în care casa este făcută din cuarţ pur şi afară este furtună.

Însă la vremea Paştelui, la Ierusalim, ca o regulă, nu sunt furtuni, vremea este senină. Şi Biserica Învierii este clădită din diferite materiale – marmură, rocă de calciu şi lemn. A fost construită fără un plan uniform şi are o multitudine de spaţii auxiliare variate. De aceea este pur şi simplu nerealistă suspiciunea că în interiorul bisericii a fost amplasat iniţial un transformator uriaş necesar pentru acumularea sarcinii electrice şi descărcarea ei ulterioară. Oricum, în ciuda acestui lucru apare diferenţa de potenţial electric ! Şi cel mai remarcabil este că apare la un anumit moment: de Paşti, după rugăciunile dinlăuntrul ediculului.

Şi apoi este ultimul aspect pe care noi l-am descoperit – apariţia Sfintei Lumini este însoţită de o descărcare electrică. Aceasta înseamnă că apariţia Sfintei Lumini este parte integrantă din toate aceste fenomene incredibile, pe de-a întregul inexplicabile, care au o natură electrică. Nu este aceasta o adeverire a naturii sale minunate ?

Andrei Volkov afirmă că, exact înainte de apariţia Sfintei Lumini, au avut loc 3 fenomene inexplicabile din punct de vedere ştiinţific care au fost înregistrate:

- primul este prezenţa nejustificată a fenomenului plasmei, care, precum afirmă el, este ,,o minune” în sine;

- cel de-al doilea este sarcina electrică de asemenea nejustificată şi inexplicabilă a aerului, în combinaţie cu confirmarea unei mari diferenţe de potenţial electric;

- cel de-al treilea este prezenţa descărcării electrice în momentul apariţiei Sfintei Lumini.

El caracterizează aceste trei fenomene, care au fost înregistrate simultan, ca fiind ,,incredibile şi pe de-a întregul inexplicabile”. Cercetarea lui Andrei Volkov este de mare interes şi reprezintă o abordare cu totul diferită a minunii Sfintei Lumini – o abordare pur ştiinţifică. În opinia sa, descoperirile măsurătorilor sale sunt ,,o confirmare a naturii minunate a fenomenului”. Această declaraţie singură răsună de semnificaţii.

 


[1] Institutul Kurchatov se află în Moscova şi este centrul de cercetare ştiinţifică de frunte al ţării. Din 1955 încoace este cel mai important centru de activitate ştiinţifică în domeniile fuziunii termonucleare şi fizicii plasmei din 1955. În 1991, Institutul Kurchatov a fost îmbunătăţit şi transformat în Centrul de Cercetare Rus şi, în prezent, este unul dintre centrele de cercetare de frunte din lume.

[1] ,,Am cumpărat un osciloscop Velleman produs în America – spune Volkov –, şi în curând, ei ne-au adus acelaşi model din America, însă de o calitate mai bună. Noi l-am îmbunătăţit, i-am adăugat o antenă de precizie şi protecţie specială faţă de presiunea statică pentru a evita interferenţa diferiţilor paraziţi. Apoi l-am testat în diferite condiţii, la concerte şi în timpul furtunilor. Toate acestea au durat circa 2 luni şi abia am reuşit să terminăm testele că ne-am pregătit de călătorie – pe 24 aprilie eram la Ierusalim. Şi Paştele a fost pe 26 aprilie” (Vera, 21 aprilie 2009).