Minuni din zilele noastre (I)

de monah Partenie


Fiindcă scriam deunăzi (Într-un articol din România liberă, Sfântul Ioan de Kronstadt este prezentat ca fiind ecumenist), că minunile au rolul de a mărturisi înaintea oamenilor despre Dumnezeul cel adevărat şi dreapta credinţă în El, m-am gândit să caut minuni din zilele noastre, care să arate că, şi astăzi, minunile aduc oamenii la credinţă sau îi întăresc în credinţa pe care o cunosc deja ca fiind cea dreaptă: Ortodoxia.

 

Minunea din Siria

(Această minune este cunoscută de ceva vreme, dar cred că merită pomenită iar şi iar, atât de minunată este!)

În decembrie 2004, un om din Arabia Saudită, un musulman, a mers la mai multe agenţii de ştiri pentru a relata următoarea întâmplare incredibilă pe care el a trăit-o şi care i-a schimbat viaţa (această istorisire a apărut la TV, radio, pe internet şi a fost publicată în cotidiene, reviste şi broşuri pretutindeni în Arabia Saudită, Siria, Palestina şi evident în toate ţările învecinate.

Cu câţiva ani în urmă, acest bărbat se căsătorise cu o femeie musulmană foarte bogată, dar stearpă. Anii treceau şi, în ciuda tuturor strădaniilor lor şi a cheltuielilor medicale însemnate cu mulţi doctori, ei tot nu aveau copii. Părinţii bărbatului i-au sugerat acestuia să se căsătorească cu o a doua femeie, cu toate că susţineau prima sa căsătorie (deoarece legile locale permit până la 4 căsătorii concomitente).

Fiind istovit, îngrijorat şi abătut, el nu a primit sfatul părinţilor săi, ci a preferat mai degrabă să meargă într-o vacanţă cu soţia sa în Siria. Acolo, ei au închiriat o limuzină cu un şofer care le va servi drept ghid pentru toate călătoriile la locurile de pe cuprinsul Siriei pe care doreau să le vadă. Pe măsură ce trecea timpul, şoferul a remarcat că cei doi treceau prin stări de amărăciune, durere şi mâhnire. Devenind familiar cu ei, el i-a întrebat cu prudenţă de ce păreau atât de nefericiţi – era poate din pricină că el nu conducea turul prin Siria mulţumitor?

Cei doi au mărturisit şoferului că motivul nefericirii lor era neputinţa lor de a avea copii. Atunci, şoferul, care era şi el musulman, le-a spus că în Siria creştinii, anume creştinii ortodocşi, au o mânăstire care se numeşte Panagia Saydnaya (cuvânt în limba arabă care înseamnă Doamna noastră) şi că mulţi oameni care nu pot avea copii îşi găsesc refugiu la icoana ei făcătoare de minuni. Ei merg la mânăstire şi acolo li se dă să mănânce fitilul din candela care arde dinaintea icoanei minunate. Iar apoi ,,Maria” a creştinilor le dă lor, după credinţa lor, ceea ce-şi doresc.

 

PC. Pagini duhovnicesti 12-1

Mânăstirea Saydnaya


Emoţionaţi, arabul saudit şi soţia lui i-au cerut şoferului să-i ducă la Mânăstirea ,,Saydnaya” a ,,Doamnei creştinilor” şi i-au spus: Dacă vom avea un copil, atunci ne vom întoarce şi îţi vom da ţie 20.000 de dolari şi vom da mânăstirii 80.000 de dolari. Deci au mers la mânăstire şi au făcut precum au fost învăţaţi. După aceea, s-au întors în ţara lor de origine şi după ceva vreme soţia a rămas însărcinată. Ea a dat naştere unui băieţel încântător. Era cu adevărat o minune a Doamnei noastre Născătoare de Dumnezeu.

Acum, de îndată ce femeia lui a născut, bărbatul vroia să se întoarcă în Siria să-şi ţină făgăduinţele pe care le făcuse. La întoarcerea sa, el l-a sunat pe acelaşi şofer şi i-a cerut să-l ia de la aeroportul din Damasc. Dar şoferul era viclean şi rău şi el i-a convins pe doi dintre prietenii săi să meargă la aeroport cu el să-l ia pe arabul saudit bogat, să-i ia banii şi să-l ucidă. Astfel, ei l-au luat pe bărbatul bogat de la aeroport şi el, pe când mergeau cu maşina, fără să-şi dea seama că ei au plănuit să-l ucidă, le-a spus prietenilor şoferului că el le va da şi lor câte 10.000 de dolari.

Aceşti bărbaţi, tot nemulţumiţi, s-au abătut de pe drumul către mânăstire şi au mers într-un loc pustiu şi l-au măcelărit pe bărbatul saudit şi i-au tăiat capul şi celelalte părţi ale trupului (mâinile şi picioarele) în bucăţi. Orbiţi de patimă şi copleşiţi de fapta oribilă pe care tocmai o săvârşiseră, ei au pus rămăşiţele omului în portbagajul maşinii, în loc să le abandoneze pur şi simplu acolo. După ce i-au luat banii, ceasul şi tot ce avea, ei mergeau mai departe să găsească alt loc pustiu unde să arunce rămăşiţele omului.

Apoi pe autostrada naţională, maşina lor s-a stricat şi au oprit în mijlocul drumului. Cei trei bărbaţi au coborât din maşină să vadă de ce s-a calat motorul. Atunci, un şofer a oprit să-i ajute, însă ei, speriaţi că fapta lor cumplită va fi descoperită, s-au prefăcut că n-aveau nevoie de nici un ajutor. Dar pe când pleca, şoferul a văzut că picura sânge din spatele vehiculului şi a chemat poliţia să investigheze situaţia, fiindcă locul acţiunii şi cei trei bărbaţi păreau suspecţi. Poliţia a venit şi a văzut sângele de sub maşină şi de pe caldarâm, astfel că le-a cerut bărbaţilor să deschidă portbagajul.

Ei bine, când au deschis portbagajul, ce să vezi ?, arabul saudit s-a ridicat singur, în mod evident şi surprinzător viu şi sănătos, şi le-a spus: ,,Chiar acum, Panagia a terminat de cusut gâtul meu, chiar aici (arătându-le lor zona mărului lui Adam), după ce mi-a cusut mai întâi tot restul trupului meu”.  Văzând aceasta, cei trei criminali şi-au pierdut pe loc minţile, devenind ca nebuni. Poliţia i-a arestat şi pe când erau duşi la un azil pentru nebuni, au început să urle că nu era posibil ca omul pe care-l uciseseră, îi tăiaseră capul şi membrele, să mai fie viu.

Arabul saudit a mers la o clinică medicală pentru a fi supus examinării de către medici şi specialişti, care au confirmat şi atestat că acele cusături erau foarte recente, prin aceasta adeverind întâmplarea minunată. Cusăturile erau şi sunt încă evidente. Când omul a ieşit din portbagajul maşinii, el arăta pur şi simplu ca şi cum tocmai fusese refăcut (pus la loc), fapt despre care el a mărturisit neîncetat că Panagia i-a lipit la loc trupul şi l-a înviat cu ajutorul Fiului ei.

Imediat după aceasta, el şi-a chemat rudele să vină în Siria şi au mers cu toţii la Mânăstirea Panagia Saydnaya şi s-au rugat Maicii Domnului, au lăudat-o şi au slăvit-o, şi, în loc de darul iniţial de 80.000 de dolari (pe care îi făgăduise), el a dăruit Născătoarei de Dumnezeu 800.000 de dolari.

 

PC. Pagini duhovnicesti 12-2

Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului


Astăzi, când povesteşte detaliile acestei minuni preaminunate, acest bărbat îşi începe istorisirea cu cuvintele: ,,Când eram musulman, aceasta mi s-a întâmplat mie”, arătând că el nu mai este musulman, aşa cum nici familia sa nu mai este.

Această minune a uluit teribil întreaga naţiune arabă/musulmană şi tot Orientul Mijlociu.

Istorisirea de mai sus am citit-o cu ani în urmă într-un număr din Viaţa cultelor, iar aici am postat o traducere a unei mărturii aduse de Frăţia Sfântului Mormânt din Patriarhia Ierusalimului, semnată de părintele Ignatie, stareţul Mânăstirii Păstorilor din Bethleem în Postul Mare din 2005, şi intitulată ,,Viază Domnul nostru Dumnezeu, Domnul oştirilor”.

 

Mai multe amănunte despre această mânăstire, în episodul următor ...