Întâmplări minunate din zilele noastre (VII)

de Vlad


Iulie 2009

O fată căreia îi lipseşte jumătate de creier duce o viaţă normală: cercetătorii sunt uimiţi

Oamenii de ştiinţă sunt uimiţi să descopere că, în cazul unei fetiţe germane de 10 ani, creierul s-a reconectat singur pentru a-i permite ei să vadă cu un ochi ca şi cum ea ar avea doi ochi, chiar dacă jumătate din creierul ei lipsea în totalitate la naştere. Într-un raport publicat în această săptămână, într-o versiune online a jurnalului Procedurile Academiei Naţionale de Ştiinţe, Lars Muckli, un neuro-specialist de la Universitatea din Glasgow, Scoţia, a spus: ,,În ciuda lipsei unei emisfere, ea este capabilă să ducă o viaţă normală”.

Fetiţa s-a născut doar cu o emisferă cerebrală după ce partea dreaptă a creierului ei a încetat să se dezvolte pe când era un făt de 7 săptămâni. Ei îi lipseşte cea mai mare parte din ochiul drept. Cercetătorii neurologi sunt uluiţi că un test a dezvăluit că un anume tip de celule ale retinei sale şi-au schimbat tiparul şi s-au rearanjat în creierul ei pentru a crea o vedere aproape normală.

Raportul spune: ,,Cortexul cerebral uman conţine hărţi topografice continue” care ajută omul în procesul vizual, auditiv şi al altor simţuri la nivel de informaţie. ,,Se crede că aceste hărţi rezultă dintr-un proces de auto-organizare care este susţinut de interacţiile complexe dintre semnalele moleculare şi activitatea neuronală”. Faptul că vederea fetiţei este aproape normală ,,sugerează o reorganizare drastică” a neuronilor ei ,,de la ochiul stâng, normal către emisfera stângă intactă”.

Fetiţa, descrisă de cercetători drept un caz ,,unic”, duce o viaţă normală, merge la şcoală cu alţi copii de vârsta ei şi face sport. Ea are o istorie de atacuri de apoplexie în copilăria timpurie şi suferă doar de o uşoară slăbiciune pe partea stângă.

Dr. Muckli spune: ,,Acest studiu a dezvăluit flexibilitatea surprinzătoare a creierului când ajunge la mecanisme de auto-organizare pentru a forma hărţi vizuale. Creierul are o maleabilitate uluitoare, dar noi am fost extrem de uimiţi să vedem exact cât de bine s-a adaptat singura emisferă a creierului acestei fetiţe, pentru a compensa jumătatea lipsă”.

Muckli a adăugat: ,,În ciuda faptului că-i lipsea o emisferă, fetiţa are o funcţionare psihologică normală şi este perfect capabilă să ducă o viaţă normală. Ea este spirituală, fermecătoare şi inteligentă”.

Se pare că această descoperire ar putea schimba optica celor care sunt pentru avortul eugenic, adică pentru avortului pruncilor care suferă de tot felul de defecte genetice, au probleme de sănătate grave etc, capitol la care ar fi intrat şi această fetiţă cu o singură emisferă cerebrală. Unii spun deschis că, de fapt, a refuza viaţa celor cu diferite handicapuri sau probleme de sănătate reprezintă o formă de discriminare prenatală. În ce lume trăim …

Cele mai multe ţări care permit avortul includ permisiunea de a ucide un făt care va avea handicap. În Marea Britanie, legislaţia permite avortarea unui copil handicapat – precum este fetiţa cu o singură emisferă cerebrală – până în ultima clipă înainte să se nască …

 


Iunie 2009

,,Există un Dumnezeu în această lume, şi dacă va fi să fie, va fi” – a spus o mamă unor părinţi care se confruntă cu necazuri asemănătoare

Pe 12 martie, un cuplu a urat bun venit micii lor fetiţe, care a venit pe lume la 26 de săptămâni (adică, 6 luni şi jumătate), la un spital din Pittsburgh. Micuţa a avut doar 350 grame la naştere.

Mama ei suferă de lupus eritematos şi vreme de 6 săptămâni în timpul sarcinii ea a suferit două crize şi două atacuri. Ea a fost spitalizată o lună de zile. Apoi, la 2 luni după ce a ieşit din spital, a fost diagnosticată cu pre-eclampsie (DEX: eclampsia este un sindrom întâlnit la femeile însărcinate înainte sau după ce au născut, PC. Pagini duhovnicesti 31manifestat prin pierderea cunoştinţei, crampe, convulsii, comă) şi sindrom HELLP (tot probleme legate de sarcină). Presiunea sa sanguină era extrem de crescută şi ficatul era pe cale să clacheze.


În imagine, cei doi părinţi şi micuţa Taylor, de 350 grame

Medicii s-au confruntat cu posibilitatea ca atât mama, cât şi pruncul să moară, aşa că au optat pentru o naştere la 26 săptămâni. Cel mai mic copil născut până atunci în acest spital din Pittsburgh avea în jur de 500 grame, de circa 24 săptămâni. Fetiţa de 350 grame avea aproape jumătate din greutatea unui copil normal de 26 săptămâni. Micuţa trăieşte tocmai datorită faptului că, în cele 26 săptămâni de viaţă intra-uterină, ea a apucat să se dezvolte, deşi puţin cam anemic, organele ei fiind normale. Dacă ea nu ar fi stat atât de mult în pântecele mamei ei, medicii nu ar fi avut şansa de a o resuscita.

Mămica care a trecut prin atâtea pentru a-şi naşte fetiţa sfătuieşte şi pe alţi părinţi care se confruntă cu astfel de probleme să nu se dea bătuţi. ,,Le-aş spune să nu renunţe la copilul lor dacă se naşte mititel sau are vreo boală sau altceva. Există un Dumnezeu în această lume, şi dacă va fi să fie, va fi”, a spus ea.

Fetiţa, pe nume Taylor, creşte şi se dezvoltă normal. Părinţii ei sunt foarte fericiţi, deşi le-a fost teamă că ea nu va trece această perioadă. Tatăl lui Taylor a spus: ,,În ciuda tuturor încercărilor prin care a trecut, ea pare a fi o persoană foarte fericită”. Şi noi, să mai auzim despre astfel de lucruri minunate !